Saúdskoarabská ambasáda v Haagu se stala terčem střelby. Policie zadržela podezřelého

Terčem střelby se ve čtvrtek brzy ráno stala ambasáda Saúdské Arábie v nizozemském Haagu. Nikdo nebyl zraněn. Nizozemská policie již zadržela podezřelého, jeho motiv je zatím nejasný, informovala agentura Reuters.

Výstřely u ambasády byly zaznamenány před 06:00 našeho času. Vzápětí byla podle policejního mluvčího Stevena van Santena přivolána policie, která před budovou našla nábojnice. Místní média zveřejnila snímky prostřílených oken a uvedla, že na budovu bylo vypáleno asi 20 střel.

Vpodvečer policisté oznámili, že v souvislosti se střelbou zadrželi čtyřicetiletého muže ve městě Zoetermeer, které leží nedaleko Haagu. Bližší informace o podezřelém ale nesdělili. Policie dál hledá i případné svědky incidentu.

Saúdská Arábie označila útok na svůj zastupitelský úřad za „zbabělý“ a vyzvala své občany pobývající v Nizozemsku, aby se měli na pozoru. Nizozemské ministerstvo zahraničí uvedlo, že útok bere „velmi vážně“.

Terčem útoku i pietní akce v Džiddě

Incident se odehrál den poté, co se terčem bombového útoku v saúdskoarabské Džiddě stali účastníci pietní akce k uctění památky obětí první světové války. Zraněni byli podle agentury AFP dva lidé – zaměstnanec řeckého konzulátu a saúdskoarabský policista. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, své tvrzení však nepodložila žádnými důkazy.

„Ambasády, jež se zúčastnily pietního ceremoniálu, odsuzují tento zbabělý útok, který byl zcela neospravedlnitelný,“ uvedla ve středu francouzská diplomacie, přičemž vyzvala Rijád, aby případ vyšetřil a postavil viníky před spravedlnost.

Ještě před francouzským oznámením agentura Reuters s odvoláním na řeckého vládního činitele uvedla, že byli při útoku na nemuslimském hřbitově v Džiddě lehce zraněni čtyři lidé, včetně jednoho Řeka. S odkazem na nejmenovaný zdroj agentura napsala, že se útok stal na akci k uctění památky obětí první světové války, které se zúčastnilo několik diplomatických delegací a kterou uspořádala Francie.

Jde o druhý takový incident v Džiddě za poslední týdny. Koncem října byl ve městě pobodán člen ochranky francouzského konzulátu. Incident se stal poté, co mladík čečenského původu ve Francii uřízl hlavu středoškolskému učiteli za to, že při výuce věnované svobodě projevu ukazoval karikatury proroka Mohameda.

Karikatury otiskl satirický časopis Charlie Hebdo a odvolávali se na ně islamisté, kteří v roce 2015 spáchali atentát na členy redakce tohoto časopisu. Nynější obhajoba práva na karikatury ze strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona pak vyvolala hněv části muslimského světa. Vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy.