Francouzského učitele zavraždil čečenský mladík, policie zadržela devět lidí

Události: Teroristický útok v Paříži (zdroj: ČT24)

Vrahem pařížského učitele dějepisu, který studentům ukazoval karikatury proroka Mohameda, je podle francouzských úřadů osmnáctiletý mladík čečenského původu narozený v Moskvě. Pachatele na útěku policisté postřelili, ten svým zraněním na místě podlehl. Na místě našli strážci zákona občanský průkaz a ověřili jeho totožnost. V souvislosti s teroristickým útokem zatkli devět osob včetně rodinných příslušníků útočníka.

Útok se odehrál na předměstí Conflans Saint-Honorine severozápadně od centra francouzské metropole. Útočník napadl kolem páté hodiny odpoledne dalšího muže nedaleko jedné z místních škol. Agenutra Reuters uvádí, že jeden ze svědků slyšel pachatele křičet Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Policie případ vyšetřuje jako teroristický útok.

„Teď policie vyšetřuje to, jestli někdo o činu ještě nevěděl, jestli s pachatelem nespolupracoval,“ upřesňuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Pachatel svůj záměr oznámil na sociálních sítích těsně před útokem. Mladík měl policejní záznam kvůli drobným deliktům, ale nebyl v hledáčku kvůli radikalismu.

Obětí útoku je 47letý středoškolský učitel dějepisu, který před nedávnem žákům přednášel o svobodě slova a ukazoval jim při tom karikatury proroka Mohameda. Vrah tuto školu navštěvoval jako žák.

Policisté zadrželi nejprve čtyři osoby, z nichž jedna je nezletilá. V noci na sobotu pak zatkli dalších pět osob: jsou mezi nimi příbuzní údajného pachatele i lidé z jeho okolí. Jedním ze zatčených je i otec žákyně, který na sociálních sítích ve videu učitele kritizoval za ukazování karikatur, přibližuje Šmíd.

Studio ČT24: Zpravodaj ČT o útoku v Paříži (zdroj: ČT24)

Deník Le Monde píše, že přednáška vzbudila nevoli i mezi dalšími rodiči. Ti na učitele podali 5. října trestní oznámení za šíření pornografického materiálu. Deník také tvrdí, že útočník nebyl žákem zavražděného a ani nenavštěvoval školu, kde učitel působil.

„Pokud vím, tak ten učitel měl špatný nápad, když požádal muslimské studenty, aby opustili třídu, pokud by se měli cítit šokovaní, tím, že se chystal přednášet o proroku Mohamedovi a pravděpodobně ukázat nějaké obrázky,“ řekla k tomu poslankyně Michele de Vaucouleursová (Demokratické hnutí).

Macron útok odsoudil jako islamistiský terorismus

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že útočník cílil na svobodu vyjadřování. „Dnes byl zavražděn občan, protože byl učitelem a protože vyučoval o svobodě projevu,“ řekl prezident v pátek s tím, že se jednalo o islamistický terorismus. „Celá země stojí za svými učiteli. Tmářství a násilí, které ho doprovází, nezvítězí. Teroristé nás nerozdělí. To je to, o co usilují, a my musíme držet pospolu,“ dodal.

Ministr školství Jean-Michel Blanquer označil čin za útok na francouzskou republiku. „Naše jednota a naše ráznost jsou jedinými odpověďmi tváří v tvář zrůdnosti islamistického terorismu,“ prohlásil.

Při jednání s učitelskými odbory francouzský premiér Jean Castex uvedl, že vražda je útokem na svobodu vyučování a základní hodnoty Francouzské republiky. Soustrast a solidaritu s učiteli vyjádřila na Twitteru také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.