Francouzské děti se vrátily do školních lavic. Minutou ticha vzpomněly zavražděného učitele

Události: Minuta ticha za zavražděného učitele ve Francii proběhla i ve třídách (zdroj: ČT)

Francie vzdala další poctu středoškolskému profesorovi, kterého zavraždil radikální islamista. Vzpomínku na Samuela Patyho jeho kolegové-učitelé doplnili přednáškou o důležitosti svobody slova. Kvůli posledním teroristickým útokům provázela návrat dětí do lavic po podzimních prázdninách přísná bezpečnostní opatření.

Výuka ve Francii tentokrát na chvíli ustoupila do pozadí. Ve všech francouzských školách jí předcházela minuta ticha za zavražděného středoškolského profesora Samuela Patyho. Chvíli předtím vysvětlili učitelé žákům její důvod.

„Někteří žáci se mě dokonce předtím ptali, jestli uctíme památku učitele právě tímto způsobem,“ popisuje francouzský učitel, a tedy i bývalý kolega oběti nedávného teroristického útoku Bruno Arnould.

Ve škole, kde učil pedagog, který přišel o život, vystoupil před žáky samotný premiér Jean Castex. „Samuel Paty učil každé dítě Francie stát se svobodným občanem. V tom budeme pro něj a pro naši zemi pokračovat. Je to naše povinnost,“ napsal pak na sociálních sítích.

Návrat do lavic provázela bezpečnostní opatření

Pochmurná atmosféra po teroristickém útoku na učitele byla znát i jinak, návrat dětí do lavic totiž probíhal za přísných bezpečnostních opatření. Ministr školství varoval před provokacemi a nedostatku respektu k zavražděnému učiteli.

„Mám ve škole malou dceru a říkala jsem jí, že pokud bude minuta ticha, musí to respektovat,“ uvedla jedna z matek, jejíž dítě se vrací do školy.

Francouzští studenti vyjadřují soustrast nad smrtí Samuela Patyho
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

Francie vzpomínala i v neděli. V bazilice Notre Dame v Nice proběhla zádušní mše za tři oběti čtvrtečního teroristického útoku. Mezitím v zemi pokračuje debata kolem svobody slova.

Arcibiskup z Toulouse prohlásil, že by měla mít jisté hranice, a samotný prezident Macron v rozhovoru pro televizní stanici Al-Jazeera řekl, že rozumí tomu, že karikatury mohou muslimy šokovat. Zároveň ale zdůraznil, že je proti jakékoliv cenzuře a učitelé nesmí být podle něj během školní výuky pod žádným tlakem.