Trump i Biden zabojují na mítincích o Floridu. Šance zde mají vyrovnané

Do amerických prezidentských voleb zbývá méně než týden. Republikánský prezident Donald Trump a jeho demokratický protikandidát Joe Biden finišují kampaň a na mítincích v pro ně klíčových státech se snaží získat poslední politické body. Čtvrtek je zaslíbený Floridě, která už několik voleb rozhodla. Trump i Biden vystoupí v Tampě a každý po svém.

Mítinky obou prezidentských kandidátů se pořádají v režimech, které jsou příznačné i pro předvolební boj. Jejich ráz totiž určují (ne)opatření v souvislosti s koronavirem.

Zatímco Donald Trump pořádá politický mítink venku a počítá s účastí tisíců lidí, kteří mnohdy nedodržují rozestupy a někteří z nich nemají roušky, Joe Biden se rozhodl pro takzvaný „drive-in“. Diváci po celou dobu zůstanou ve svých autech.

Biden v kampani vůči Trumpovi hraje na koronavirovou notu. Prezidenta kritizuje za podcenění pandemie a vyčítá mu, že situaci nezvládá. Šéf Bílého domu si naopak žádných chyb vědom není a tvrdí, že jeho administrativa boj s covidem zvládá. 

  • Ve Spojených státech si koronavirus podle americké Univerzity Johnse Hopkinse vyžádal téměř čtvrt milionu obětí. Počty nakažených podle zpravodajského webu BBC aktuálně stoupají ve 39 z 50 amerických států.

Obyvatelé Floridy jsou v hodnoceních obou mužů rozdělení: 48 procent respondentů průzkumu Ipsos/Reuters třetího nejlidnatějšího státu USA uvedlo, že by lépe řešil pandemii Biden, naproti tomu 42 procent důvěřuje spíš Trumpovi.

Kampaň vrcholí. Biden i Trump se pouštějí do zásadních témat i do sebe (zdroj: EBU)

Boj o Floridu

Výsledky výše zmíněného průzkumu naznačují, že volby na Floridě by mohly být extrémně vyrovnané. V ekonomických záležitostech totiž naopak respondenti více věří Trumpovi, 52 procent. Pro Bidena se vyslovilo 41 procent dotázaných. To samé platí pro volbu jako takovou: 49 procent respondentů chce volit Bidena, 47 procent Trumpa. 

Vyrovnaná čísla jen potvrzují dlouhodobý trend na Floridě. O více než dvou desítkách volitelů tu mohou rozhodovat i stovky hlasů. V předchozích volbách zde Donald Trump vyhrál nad Hillary Clintonovou o 113 tisíc hlasů, ve Spojených státech ale pamatují na volby v roce 2000, kdy republikán George Bush mladší porazil demokrata Ala Gora o méně než pět stovek hlasů. 

Florida tak tradičně patří mezi takzvané „swing states“, tedy státy, jejichž voliči se mohou přiklonit doprava i doleva. Podle zpravodaje ČT ve Spojených státech Davida Miřejovského má Trump velkou šanci vítězství v „domovském“ státě uzmout. „Bez vítězství na Floridě Donald Trump prakticky nemá šanci obhájit prezidentský mandát, proto tam směřuje tolik pozornosti,“ doplňuje Miřejovský.

Trump se snaží na poslední chvíli strhnout přízeň většiny voličů na svoji stranu

Prezident Spojených států se po zotavení z covidu-19 snaží být co možná nejaktivnější a navštěvuje jeden stát za druhým. Průzkumy totiž naznačují, že by měl vyhrát Biden. Trump se proto snaží v posledních dnech kampaně získat co nejvíce z „voličského koláče“.

Zázemí mu tak vytváří převážně prezidentský letecký speciál Air Force One. Jen od pondělí do středy hlava státu navštívila pět států: Pensylvánii, Michigan, Wisconsin, Nebrasku a Arizonu. Ve čtvrtek vedle Floridy přidá ještě Severní Karolínu.

Ve finálních dnech kampaně Donalda Trumpa doprovází i známý probrexitový politik Nigel Farage. Fotografie je z posledního mítinku v Arizoně
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Biden poprvé v kampani vystoupí společně s Obamou

Také demokratický kandidát Joe Biden má v posledních dnech napilno. Reagovat musel na nařčení o napojení svého syna Huntera na čínskou státní firmu CEFC. Vazby na Čínu rezolutně odmítl.

Voličům bývalý viceprezident slíbil, že pokud se stane prezidentem, změní přístup k pandemii. Odsoudil Trumpovy „falešné sliby, že pandemii lze vypnout stisknutím vypínače“. Biden také nevyloučil možnou budoucí uzávěru neboli „lockdown“ a řekl, že vodítkem rozhodnutí by měla být věda.

Demokratický kandidát rovněž kritizoval snahu prezidenta Trumpa zneplatnit systém zdravotního pojištění dřívějšího prezidenta Baracka Obamy. Právě o svého bývalého „kolegu“ z Bílého domu se teď, ve finále kampaně, může opřít.

V sobotu s ním totiž poprvé vystoupí na jedné z předvolebních akcí. Pro tento den má Biden vystoupit v několika městech státu Michigan, v jakém z nich se objeví společně s Obamou, ale zatím neupřesnil.

Viceprezidentští kandidáti křižují klíčové státy

Kromě obou aspirantů na prezidentské křeslo jsou v plném nasazení i viceprezidentští kandidáti. Zatímco demokratická uchazečka Kamala Harrisová byla ve středu v Arizoně, její republikánský protějšek Mike Pence pořádá mítinky v pěti státech na americkém středozápadě.

Harrisová je přitom první ženou z etnické menšiny, která má reálnou šanci se stát viceprezidentkou. Její rolí je teď především podpořit Bidena jako kandidáta, který zvládne pandemii. „Máme plán, jak podpořit malé podniky a pracující rodiny. Američané si zaslouží prezidenta, který má reálný plán na záchranu životů, podniků a pomoc naší ekonomice,“ prohlásila dříve Harrisová.

Pence zase pomáhá Trumpovi doběhnout rozdíl v preferencích. Rovněž sází na ekonomiku a připomíná dobré časy před epidemií koronaviru. „Je před námi rozhodnutí. V těchto prezidentských volbách to bude volba mezi oživením pod vedením Trumpa, nebo Bidenovou krizí,“ řekl Pence.

Události: Kampaň viceprezidentských kandidátů (zdroj: ČT24)

Pence i Harrisová křižují klíčové státy, neustále odpovídají na otázky do kamer a promlouvají na mítincích. Čekají vyrovnaný souboj a tuší, že rozhodnout může relativně malá skupina lidí.

Před čtyřmi lety během minulých prezidentských voleb byl v Pensylvánii rozdíl mezi ziskem tehdejší demokratické kandidátky Hillary Clintonové a Trumpa jen 44 tisíc hlasů. Podobně vyrovnaný souboj se čeká i letos, nerozhodnutých voličů příliš není. Kandidáti se proto také snaží odradit od cesty do volebních místností stoupence svého protivníka.

Republikánská strana ve Wisconsinu ohlásila hackerský útok

Hackeři z účtu Republikánské strany v americkém státě Wisconsin ukradli 2,3 milionu dolarů (54 milionů korun), které měly být využity ve prospěch Trumpovy předvolební kampaně. Ve čtvrtek to oznámil šéf wisconsinských republikánů Andrew Hitt.

Strana si podle něj všimla podezřelé aktivity 22. října a obrátila se na Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který se věcí začal zabývat. Zpráva o hackerském útoku se objevuje krátce před volebním 3. listopadem, v němž ve Wisconsinu půjde Trumpovi i Bidenovi o deset tamních volitelů.

V minulých volbách v roce 2016 zde Trump zvítězil o méně než 23 tisíc hlasů a svou třetí cestu za uplynulý týden si do tohoto severoamerického státu naplánoval na pátek. V tentýž den tam zavítá i Biden. Podle průzkumů zde bude i tentokrát výsledek těsný, Biden v anketách sice nepatrně vede, ale pouze v rámci statistické odchylky.

Podle Hitta měly být ukradené peníze použity v posledních dnech kampaně. Hackeři manipulovali s fakturami čtyř firem, které měly dostat zaplaceno například za rozesílání mailů ve prospěch Trumpova zvolení. Manipulace s fakturami umožnila hackerům odklonit platby na své účty místo na účty poskytovatelů služeb.