„Chci volbu, ne teror.“ Odpůrci zákazu potratů blokovali dopravu v polských městech

Polští odpůrci zákazu potratů už pátý den protestovali proti rozhodnutí ústavního soudu, které prakticky zakazuje interrupce v převážně katolické zemi. V pondělí zablokovali dopravu ve Varšavě i v dalších polských městech, píší tiskové agentury. Lidé vyšli do ulic navzdory zákazu shromažďování více než pěti osob, který vláda zavedla kvůli nárůstu počtu případů koronaviru. Vedení země čelí kritice, že rozhodnutí soudu nemělo padnout v době pandemie.

Ve Varšavě a v dalších městech v pondělí vyšly do ulici tisíce lidí. Demonstranti zkomplikovali dopravu v hlavních ulicích a v centrech. „Chci volbu, ne teror,“ hlásal jeden ze sloganů. Na některých místech se jim podle serveru Onet.pl podařilo dopravu během špičky zastavit. Kromě Varšavy tímto způsobem vyrazili demonstrovat také obyvatelé Krakova, Katovic, Opole, Poznaně, Vratislavi i dalších měst.

Podle organizátorů se demonstrovalo ve více než 150 městech, píše AP, podle níž byly pondělní protesty jedny z největších protivládních demonstrací za poslední léta. Agentura Reuters později uvedla, že v Polsku v pondělí protestovaly desetitisíce lidí.

„V přímořském městě Koszalin na tisíc lidí blokovalo hlavní kruhový objezd tím, že demonstranti neustále přecházeli po přechodech. V Krakově skupina asi tří set aut jela v koloně do centra města a další protestující tam začali blokádu,“ popsala polská agentura PAP.

Podle agentury PAP policie nehlásila závažnější incidenty. Ve Varšavě však vůz srazil dvě demonstrantky a jednu z nich zdravotníci s menšími zraněními odvezli do nemocnice, řidič z místa podle serveru onet.pl ujel. Situace v metropoli začala být napjatá později, jelikož protesty pokračovaly a na náměstí v centru se střetla skupina odpůrců zákazu potratů se skupinou, kterou server onet.pl označil jako nacionalisty.

Protesty začaly minulý týden

Odpůrci zákazu interrupcí hned po čtvrtečním verdiktu protestovali mimo jiné před sídlem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Kritici soudního výroku tvrdí, že soud jednal podle přání této strany, což PiS odmítá.

V neděli se část protestujících žen zaměřila na kostely a demonstrovala v nich během bohoslužeb. Kritici totiž katolickou církev viní, že se spojila s vládní stranou, aby změny v potratovém zákonu protlačila.

Polská vláda kvůli rostoucímu počtu případů koronaviru v zemi vyzvala protestující, aby své akce ukončili. „To, co se děje v posledních dnech, je absolutně nepřijatelné. Jsou porušována pravidla pandemie,“ prohlásil v rádiu RMF šéf kanceláře polského předsedy vlády Michal Dworczyk.

V zemi v poslední době roste počet nově potvrzených případů koronaviru, a vláda proto od soboty zpřísnila opatření proti šíření nákazy, mimo jiné zakázala setkávání více než pěti lidí.

Kritika načasování soudu

Prezident polské lékařské komory Andrzej Matyja v neděli v Radiu Zet kromě samotného rozhodnutí soudu kritizoval také jeho načasování. „Jako lékař jsem naštvaný. Myslím, že nejen já, ale všichni doktoři. Rozhodovat v tak těžkém období pro společnost, jako by nebyly jiné problémy. Nutí lidi k masovým protestům. To je podle mě provokace.“

Podobně načasování rozhodnutí soudu kritizovali rovněž někteří profesoři Jagellonské univerzity, kteří podle agentury AP vyzvali premiéra Mateusze Morawieckého a prezidenta Andrzeje Dudu, aby rychle našli řešení situace.

Podle kritiků čtvrteční rozhodnutí ústavního soudu, jenž shledal jako protiústavní provádění interrupcí z důvodu poškození plodu, povede de facto k úplnému zákazu legálních potratů v Polsku. Protipotratový zákon, který už nyní patří k nejpřísnějším v Evropě, dosud povoloval ukončit těhotenství v případě vážného poškození plodu a dále v případě, že těhotenství ohrožuje život či zdraví matky nebo pokud bylo důsledkem znásilnění či incestu.

Pokusům parlamentní cestou zpřísnit polský protipotratový zákon zabránily v nedávných letech masové demonstrace žen.

Čeští opoziční Piráti v reakci na verdikt polského ústavního soudu v pondělí vyzvali českou vládu, aby umožnila polským ženám podstoupit interrupci v českých zdravotnických zařízeních.