„Nepřítel střílel.“ Arménie a Ázerbájdžán se obviňují z porušení příměří

Arménie a Ázerbájdžán se vzájemně obviňují z porušení nového příměří v bojích o Náhorní Karabach. To vstoupilo v platnost o půlnoci ze soboty na neděli místního času (sobota 22:00 SELČ). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na oznámení arménského a ázerbajdžánského ministerstva obrany.

„Nepřítel opět porušil humanitární příměří, od 00:04 do 02:45 odpálil dělostřelecké granáty severním směrem a od 02:20 do 02:45 vystřelil rakety jižním směrem,“ uvedla mluvčí arménského ministerstva obrany Šušan Stepanjanová na Twitteru.

„Nepřítel střílel minomety a dělostřeleckými granáty na okolí města Džebrail i na vesnice v tomto regionu,“ reagovalo ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Ázerbájdžánská armáda proto „přijala odpovídající odvetná opatření“.

Ministerstvo také informovalo o sestřelení arménského bitevního letounu Su-25, který se „pokusil podniknout nálet na pozice ázerbájdžánské armády v regionu Džebrail“. Stepanjanová nicméně informaci popřela.

Ministerstvo obrany neuznané Náhorněkarabaššké republiky v neděli podle agentury Interfax uvedlo, že ázerbájdžánské síly ráno zahájily nový útok na jižním křídle fronty a snaží se obsadit strategicky důležitou přehradní nádrž na řece Araks tvořící hranici s Íránem. Úřad dále informoval, že za dnešek vzrostl počet padlých vojáků Náhorního Karabachu o dalších 40 na celkových 673.

Dohodu o příměří oznámily obě strany v sobotu. Předchozí dohoda o klidu zbraní uzavřená před týdnem nebyla dodržována a boje pokračovaly i v sobotu. Z porušování předchozího příměří se vzájemně obviňovaly obě strany.

Arménsko-ázerbájdžánský spor o Náhorní Karabach –⁠ enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem –⁠ trvá desítky let. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 tisíc mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků.

V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje toto území za okupované.