V Biškeku skončil výjimečný stav, parlament potvrdil prezidentské pravomoci pro nového premiéra

Kyrgyzský parlament schválil ukončení výjimečného stavu v hlavním městě Biškeku. Nový premiér Sadyr Žaparov zároveň převzal pravomoci hlavy státu. Kyrgyzstánem zmítaly nepokoje a politická krize od voleb ze 4. října. Strany, které podle oficiálních výsledků neuspěly, rozpoutaly v Biškeku protesty. Ústřední volební komise mezitím výsledky voleb zrušila.

Stoupenci opozice během protestů obsadili část vládních budov a vysvobodili z vězení exprezidenta Almazbeka Atambajeva a také 51letého opozičního představitele Žaparova, který byl ve středu jmenován premiérem.

Ve čtvrtek se funkce vzdal prezident Sooronbaje Žeenbekov a Žaparov dočasně převzal i jeho pravomoci. V pátek tento krok odsouhlasil parlament. Dosavadní předseda sněmovny Kanatbek Isajev, který je podle ústavy druhým nejvyšším představitelem středoasijské země, na schůzi parlamentu potvrdil, že se převzetí těchto pravomocí vzdává. Isajev už ve čtvrtek ohlásil svou rezignaci.

Právě Žeenbekov minulý týden vyhlásil výjimečný stav a vyslal do ulic kyrgyzské metropole vojáky. Při protestech bylo podle Reuters zraněno nejméně 1200 lidí a jeden člověk zemřel. Žeenbekov je třetím kyrgyzským prezidentem, kterého během posledních 15 let nepokoje zbavily funkce. 

Žaparov, nový nejmocnější muž středoasijské země s 6,5 milionu obyvatel, poslancům řekl, že během několika hodin promluví k národu. Dosud tak však neučinil a zůstává nejasné, kdy projev pronese, poznamenala agentura Reuters.

Sadyr Žaparov
Zdroj: ČTK/AP/Vladimir Voronin

V prezidentských volbách by Žaparov neměl kandidovat

Žaparov v krátkém projevu k poslancům navrhl snížit práh pro vstup politických stran do parlamentu z nynějších sedmi procent ve volbách, které by se měly konat do konce letošního roku. V lednu by podle předsedkyně ústřední volební komise měly následovat prezidentské volby. Jako úřadující prezident by se jich Žaparov nemohl zúčastnit.

„Je to bezprecedentní v dějinách Kyrgyzstánu. Ještě nikdy nebylo tolik moci soustředěno v rukou jediného člověka,“ prohlásil poslanec Omurbek Tekebajev na adresu Žaparova, který se stal premiérem s pravomocemi hlavy státu krátce poté, co jej jeho přívrženci osvobodili z vězení. Poslanec vyzval Žaparova, aby ujistil lidi, že ani on, ani jeho nejbližší spolupracovníci nebudou na prezidenta v nových volbách kandidovat.

Žaparov byl ve vězení za únos, obvinění popírá

Žaparov byl ve vězení od roku 2017 na základě obvinění z únosu gubernátora, kterého v roce 2013 nakrátko zadrželi demonstranti. Žaparov byl obviněn ze spoluorganizace plánu únosu, což on sám popírá, a v roce 2017 odsouzen k jedenácti a půl letům vězení.

Nový premiér a jeho ministr zahraničí ujišťují, že nová vláda zachová spojenectví s Ruskem, které má v zemi vojenskou základnu, a Čínou, která je největším obchodním partnerem a investorem v zemi.