Krok ke stabilizaci v Kyrgyzstánu. Žaparov, kterého demonstranti dostali z vězení, je premiérem

Kyrgyzští poslanci na středečním mimořádném zasedání potvrdili kandidaturu Sadyra Žaparova na post premiéra. Žaparov byl do funkce nominován minulý týden, parlament pro něj hlasoval v sobotu. Prezident Sooronbaj Žeenbekov ale toto hlasování podle agentury Reuters zpochybnil, protože někteří poslanci se ho účastnili na dálku. Stvrzení hlasování podle prezidenta přispěje ke stabilizaci situace v zemi. Nově jmenovaný premiér oznámil, že do konce středy očekává prezidentovu rezignaci, Žeenbekov to ale odmítá.

Jednapadesátiletého bývalého poslance Žaparova den po volbách osvobodili demonstranti z vězení, kde si odpykával několikaletý trest za organizaci nepovolené demonstrace. V minulosti Žaparov působil jako poradce bývalého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva.

Parlament potvrdil ve funkcích také ministry, které Žaparov navrhl, i vládní program. V úterý už parlament schválil výjimečný stav, který v Biškeku kvůli nepokojům vyhlásil prezident. Jeho součástí je noční zákaz vycházení, zákaz hromadných akcí a speciální podmínky, za nichž mohou lidé do města přijet nebo ho opustit.

Žaparov vyzval prezidenta k rezignaci

Nově jmenovaný premiér ve středu uvedl, že očekává rezignaci prezidenta, a to do konce dne. „Lidé chtějí prezidentovu rezignaci,“ sdělil podle agentury Reuters po skončení hlasování.

Žeenbekov v pátek řekl, že je ochoten se vzdát úřadu, jakmile bude jmenován nový kabinet, dnes ale prohlásil, že jeho rezignace by nyní mohla vyvolat „nepředvídatelný vývoj“ a že odejde teprve tehdy, až v zemi zase bude vládnout právo, a po uspořádání parlamentních a vyhlášení prezidentských voleb.

Asi tisícovka Žeparovových stoupenců se i přes zákaz shromažďování sešla na hlavním biškeckém náměstí. Skandovali hesla žádající odchod Žeenbekova. Dav se později večer rozešel s ohledem na noční zákaz vycházení. Odpůrci současné hlavy státu se už nechali slyšet, že se ve čtvrtek na náměstí vrátí. 

Demonstranti osvobodili i Atambajeva

Nepokoje v Biškeku vypukly, když politické strany, které podle oznámených výsledků voleb neuspěly, odmítly volby uznat. Ještě před samotným hlasováním se objevovala obvinění z volebních podvodů, především z nakupování hlasů ze strany nejbohatších stran. Dva dny po volbách komise výsledek voleb zrušila. 

Stoupenci opozice obsadili část vládních budov a kromě Žaparova dostali z vězení také exprezidenta Almazbeka Atambajeva, který byl však v sobotu znovu zadržen. Protestující zároveň oznámili, že chtějí svrhnout prezidenta Žeenbekova a sestavit novou vládu. Při protestech bylo podle Reuters zraněno nejméně 1200 lidí, jeden člověk zemřel.

Středoasijský Kyrgyzstán, kde žije zhruba 6,5 milionu lidí, patří k nejchudším postsovětským republikám. Nepokoje touto zemí zmítají už potřetí za posledních 15 let. Revolty v letech 2005 a 2010 svrhly tehdejší prezidenty, v pozadí bylo i soupeření politických klanů o moc.