V Kyrgyzstánu vypukly nepokoje. Demonstranti požadují zneplatnění parlamentních voleb

V kyrgyzské metropoli Biškeku pokračují střety mezi demonstranty, kteří požadují zneplatnění nedělních parlamentních voleb, a policií, informuje agentura TASS. Speciální jednotky se snaží demonstranty rozehnat gumovými projektily, zábleskovými granáty a slzným plynem. Nejméně 16 lidí bylo při protestech zraněno.

V centru Biškeku se v pondělí odpoledne rozezněly výstřely a výbuchy. Zranění byli rozvezeni do tří nemocnic v hlavním městě. Podle agentury Interfax se na místě sešlo asi pět tisíc lidí, někteří z nich vyzývají prezidenta Sooronbaje Žeenbekova k odchodu.

Mezi protestujícími jsou podporovatelé i představitelé politických stran, které se po nedělním hlasování nedostaly do parlamentu.

Policie zakročila proti davu, když se někteří z demonstrantů pokusili dostat přes bránu vedoucí k vládní budově, v níž se nachází jak prezidentská kancelář, tak sídlo kyrgyzského parlamentu, upřesnila Reuters.

Speciální jednotky se podle agentury TASS postupně snaží demonstranty vytlačit z centra. Protestující ale kladou odpor, vrhají na příslušníky jednotek kameny, vracejí se do ulic vedoucích k hlavnímu náměstí a budují barikády z popelnic a obytných kontejnerů.

Obvinění z volebních podvodů

Po nedělním hlasování se do parlamentu dostaly čtyři strany. Nejvíce křesel získaly Jednota podporující prezidenta Sooronbaje Žeenbekova a Má vlast Kyrgyzstán. Jak připomíná Reuters, jde o zavedené strany, které podporují budování úzkých vztahů s Ruskem.

Tři ze stran, které se do parlamentu nedostaly, například sociální demokraté, již v neděli oznámily, že hodlají průběh voleb zpochybnit. Před hlasováním v Kyrgyzstánu zaznívala obvinění z volebních podvodů, především z nakupování hlasů ze strany nejbohatších politických uskupení.

Kyrgyzská prokuratura už oznámila, že vyšetřuje tvrzení, podle kterých jedna ze stran dávala lidem za hlasy pytle s uhlím. Sám prezident podle agentury Interfax uvedl, že nákup hlasů při hlasování představoval problém.