Povodně ve Francii a Itálii zabíjely. Desítky lidí se pohřešují

Nejméně sedm obětí si podle aktualizované bilance na jihovýchodě Francie a severozápadě Itálie vyžádaly záplavy, které oblast postihly v pátek a sobotu. Tři mrtvé v pondělí večer nalezli záchranáři v alpských vesnicích nedaleko Nice, píše agentura AFP. Na obou stranách hranice stále pokračuje pátrání po desítkách pohřešovaných.

Řeky ve francouzském departementu Alpes-Maritimes a italských regionech Ligurie a Piemont se koncem minulého týdne rozvodnily po vydatných deštích. Strhávaly domy, silnice i mosty a mnoho horských oblastí se potýkalo se sesuvy půdy.

Tři těla francouzští záchranáři našli u vesnic Lantosque, Colomars a Saint-Martin-Vésubie, kde o jednom zemřelém úřady informovaly už dříve. Po 20 osobách policisté a hasiči pátrají, u osmi z nich panuje podezření, že je strhly rozvodněné řeky. Jsou mezi nimi i dva hasiči. Dalších 13 lidí o sobě od pátku nedalo vědět. 

Italský list Corriere della Sera uvedl, že se v Itálii po záplavách našlo už osm těl. Agentura AFP nicméně napsala, že část z nich byla v pokročilém stadiu rozkladu, a mohlo by se tak jednat o těla vyplavená z některých hřbitovů. Italská pobřežní stráž uvedla, že jejich identifikace bude složitá.

Povodně na jihu Francie za sebou zanechávají rozsáhlé škody. Celé vesnice jsou odříznuté od světa (zdroj: EBU)