Súdánská vláda uzavřela mír s povstalci. Konflikt trval sedmnáct let

Súdánská přechodná vláda a vůdci povstalců v sobotu v jihosúdánském hlavním městě Džuba podepsali historickou mírovou dohodu, která by měla ukončit 17 let válčení. Informovala o tom agentura AFP. Ceremonie v Džubě se vedle zástupců súdánské vlády a rebelů zúčastnili diplomaté Čadu, Kataru, Egypta, Africké unie a OSN.

„Dnes jsme uzavřeli mírovou dohodu. Jsme šťastni. Splnili jsme svůj úkol,“ uvedl krátce před podpisem jeden z jihosúdánských zprostředkovatelů Tutkew Gatluak.

Civilní a vojenské vedení země, které podepsalo dohodu o sdílení moci po svržení autokratického vůdce Umara Bašíra v dubnu 2019, stanovilo za hlavní prioritu přechodného období ukončení desítky let trvajících vnitřních konfliktů.

Dohoda sestává z osmi částí, které se týkají vlastnictví půdy, přechodného soudnictví, reparací a kompenzací, rozvoje nomádství a pastevectví, rozdělení bohatství, rozdělení moci a návratu uprchlíků a vysídlených. Vymezuje též časově rozpuštění ozbrojených skupin a včlenění ozbrojenců do armády, která má zastupovat všechny složky společnosti.

Konflikt v západosúdánském regionu Dárfúr začal v roce 2003. Proti sobě tehdy stáli vládní vojáci a povstalci hlavně z nearabské komunity obyvatelstva, které si stěžovalo na vládní útlak. Chartúm na skupiny útočil a zapojil do bojů i arabské spojenecké milice džandžauí.

Konflikt podle údajů OSN nepřežilo tři sta tisíc lidí a domovy opustilo 2,8 milionu lidí. V roce 2011 vyhlásil nezávislost Jižní Súdán. Země tak přišla o tři čtvrtiny svých zásob ropy.