Donald Trump a Joe Biden se střetnou v první debatě

Donald Trump a Joe Biden se střetli v první debatě (zdroj: EBU)

Spojené státy čekají první televizní debatu mezi úřadujícím prezidentem Donaldem Trumpem a jeho demokratickým vyzyvatelem v boji o Bílý dům Joem Bidenem. Hlavními tématy diskuse podle očekávání bude epidemie koronaviru, nominace na uvolněné místo v Nejvyšším soudu i nedávné protesty proti rasismu a s nimi související nepokoje v amerických městech.

Rozprava bude rozdělena do šesti čtvrthodinových bloků, vysílat ji bude Fox News. Podle organizátorů se témata mohou měnit operativně, hovořit se však bude například o minulých úspěších obou politiků či o stavu ekonomiky a plánech na její zotavení po koronavirové krizi.

Trump s Bidenem se utkají tváří v tvář poprvé během velmi vypjaté kampaně, kterou oba uchazeči vedou na pozadí pandemie covidu-19, s níž je v USA spojováno již přes 200 tisíc úmrtí a která uvrhla americkou ekonomiku do vážné krize.

Výbušným tématem debaty bude kromě pandemie také snaha prezidenta o co nejrychlejší obsazení křesla soudce Nejvyššího soudu, které se uvolnilo po úmrtí liberální soudkyně Ruth Baderové Ginsburgové. Vlivný soud, který může rozhodovat případné spory o výsledek listopadových prezidentských voleb, chtějí republikáni doplnit urychleně a posílit přitom převahu jeho konzervativního křídla. Trump už na volné místo nominoval konzervativní soudkyni Amy Coneyovou Barrettovou.

Biden těsně před debatou zveřejnil své daňové přiznání

Jen několik hodin před začátkem debaty zveřejnil Biden svoje daňové přiznání za minulý rok. Trump přitom od víkendu čelí zvýšenému tlaku na zveřejnění vlastních finančních záznamů poté, co deník The New York Times napsal, že prezident nezaplatil za posledních 15 let v podstatě nic na federálních daních z příjmu.

Bidenův volební tým opět vyzval Trumpa, aby byl ohledně svých financí otevřený. „Pane prezidente, zveřejněte svoje daňová přiznání, nebo sklapněte,“ uvedla mluvčí Bidenovy kampaně.

Diskusi bude moderovat Chris Wallace

Moderátorem úterního večera bude Chris Wallace, novinář televize Fox News, která se názorově kloní k republikánům. Wallace však v minulosti vedl s Trumpem poměrně konfrontační rozhovory a po moderování jedné z prezidentských debat před čtyřmi lety si vysloužil chválu většiny amerických médií z obou stran politického spektra.

Trump před několika týdny prohlásil, že se na debatu nijak zvlášť nepřipravuje a že jeho nejlepší průpravou je jeho každodenní činnost v prezidentském úřadu. „Byl jsem všude možně a koukám se na Bidena, jak sedí doma, a pomyslím si: 'Možná to dělám špatně,'“ řekl Trump s odkazem na bývalého viceprezidenta.

Biden totiž vzhledem k pandemii značnou část své kampaně na jaře a v létě vedl ze svého domácího studia ve státu Delaware. Demokratický kandidát k debatě s Trumpem řekl, že se na ni těší, protože ho konečně bude moci „dohnat k odpovědnosti“. „Vím, jak si poradit se surovci,“ řekl Biden. 

Biden přirovnal Trumpa ke Goebbelsovi

„Doufám, že se jím nenechám nalákat do potyčky. Bude to těžké, protože předvídám, že bude křičet,“ dodal. O víkendu Biden prohlásil, že v debatě očekává od Trumpa „osobní útoky a lži“, a jeho styl přirovnal k Josephu Goebbelsovi, šéfovi nacistické propagandy Adolfa Hitlera.

„Je trochu jako Goebbels. Když říkáte lži dost dlouho, pořád je opakujete, opakujete, opakujete, stane se to všeobecně přijímaným,“ uvedl Biden v sobotu. Trump v neděli na Twitteru napsal, že bude požadovat, aby se Biden před debatou či po ní podrobil testu na drogy, protože jeho vystoupení v debatách jsou podle Trumpa „nevyrovnaná“.

Prvnímu střetu uchazečů o Bílý dům bude přihlížet na půdě univerzity Case Western Reserve vzhledem k pandemii jen omezený počet lidí, miliony diváků však budou živě přenášenou devadesátiminutovou debatu vysílanou bez reklamních vsuvek sledovat v televizi a on-line.

Trump s Bidenem se pak utkají ještě dvakrát – 15. a 22. října. Viceprezidentští kandidáti Mike Pence a Kamala Harrisová se střetnou pouze v jedné debatě 7. října. Do voleb nyní zbývá 35 dní a podle většiny průzkumů si Biden udržuje na celostátní úrovni poměrně stabilní náskok.

V amerických prezidentských volbách jsou však důležité výsledky především ve státech, kde jsou rozdíly mezi oběma kandidáty výrazně menší. Debata začne v úterý ve 21:00 místního času (ve středu 03:00 SELČ).

Studio 6: Petr Boháček o nadcházející prezidentské debatě (zdroj: ČT24)

Trump je schopnější řečník, tvrdí expert

Nastávající klání mezi oběma kandidáty okomentoval ve Studiu 6 také analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček, podle kterého bude debata vyostřená a polarizovaná. „V amerických volbách jde o mnoho, v rámci mediálního souboje se máme na co těšit,“ očekává Boháček.

Jelikož většině předvolebních průzkumů dominuje Biden, Trump se prý bude během klání pomocí útoků snažit, aby získal pozici lídra. Podle Boháčka bude v nevýhodě spíše Biden, protože stávající americká hlava státu je schopnější řečník.

„Trump je člověk ze showbyznysu, který ví, jak se chovat před kamerou. Biden tuto schopnost v minulosti určitě měl, protože je v politice desítky let. Panují však silné pochyby, zdali je schopen naživo tváří v tvář svému oponentovi srozumitelně argumentovat a nezamotávat se do toho,“ uvedl analytik.

Zároveň uvedl, že Bidenova rétorika je hlavním důvodem, proč prezidentský kandidát v minulosti nevystupoval na mítincích ani neorganizoval žádné politické výstupy. V americké veřejnosti totiž panují obavy, jak schopný je řečník.

„To nahrává Trumpovi, kterého všichni kritizují už čtyři roky. Je na hledáčku všech středových a levicovějších médií, zatímco Biden byl spíše v ústraní. Prezident tak má více munice, protože může přijít s kritikou některé z kauz jeho protivníka,“ dodal Boháček.

Zpravodaj ČT Miřejovský: Debata bude vyhrocená (zdroj: ČT24)

„Čeká se, že první debata bude vyhrocená. (Trump a Biden) si dopředu vyměňovali invektivy. Letošní kampaň je navíc jiná, než si USA pamatují. Kvůli koronaviru nemohou kandidáti dělat aktivní kampaň. Biden ji ukončil už v březnu, přerušil ji i Trump, ten se ale teď snaží vyrážet za svými příznivci,“ popsal atmosféru těsně před debatou zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský.

Pro Bidena je to podle Miřejovského možná jediná šance ukázat, že není tím ospalým starcem, jímž jej Trump nazývá, ale že má sílu řešit ty nejpalčivější problémy Spojených států. Pro Trumpa je to zase šance ukázat, že on je jediným správným kandidátem a má pokračovat v práci, kterou načal.

Televizní debaty hrají v americkém volebním systému klíčovou roli už od známého předvolebního souboje mezi Richardem Nixonem a Johnem Fitzgeraldem Kennedym v roce 1960. Podle Boháčka americké voliče v nadcházejícím klání tradičně zaujme spíše argumentace kandidátů než seriózní debata.