Mladá konzervativní právnička kandiduje do Nejvyššího soudu. Trump chce poměr 6:3

Mladá konzervativní právnička kandiduje do Nejvyššího soudu (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump si za kandidátku na novou doživotní soudkyni Nejvyššího soudu USA vybral konzervativní právničku Amy Coneyovou Barrettovou. Ta by měla nahradit liberální kolegyni Ruth Baderovou Ginsburgovou, která zemřela minulý týden ve věku 87 let. Schválení konzervativní soudkyně Senátem by posílilo konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem.

„Dnes je mou ctí nominovat jeden z nejskvělejších a nejnadanějších právnických mozků do Nejvyššího soudu,“ oznámil Trump. Barrettové pak řekl, že je na tuto práci „mimořádně kvalifikovaná“. Prezident Coneyovou Barrettovou uvedl také jako „ženu jedinečných výsledků“ a jako „ženu pozoruhodného intelektu a charakteru“. Zdůraznil i její „nezlomnou věrnost“ ústavě Spojených států.

Oznámení pronesl po jejím boku v Růžové zahradě Bílého domu. Jeho volba není překvapivá; mnoho amerických médií už předem s odvoláním na své zdroje informovalo, že právě tato konzervativní soudkyně federálního odvolacího soudu v Chicagu má pozornost administrativy.

Trumpova administrativa se od svého nástupu věnuje obsazování federálních soudů daleko více než předchozí prezidenti. Vybírá do doživotně jmenovaných funkcí mladé a výrazně konzervativní kandidáty.

Nominace osmačtyřicetileté katoličky a matky šesti dětí, která je známou odpůrkyní práva na potrat, by podle agentury AFP mohla před nadcházejícími prezidentskými volbami upevnit Trumpovu pozici v konzervativním táboře.

Senát

Trumpovu kandidátku bude muset potvrdit ještě Senát, ve kterém mají jeho republikáni většinu. Demokraté prezidentovu snahu o jmenování nástupkyně Baderové Ginsburgové ještě před listopadovými prezidentskými volbami ostře kritizují. Podle nich by měl volné místo u Nejvyššího soudu obsadit až nový šéf Bílého domu.

Lídr senátních republikánů Mitch McConnell řekl, že Senát o Coneyové Barrettové bude hlasovat „v nejbližších týdnech“ a že Trump „nemohl přijmout lepší rozhodnutí“. Podle prezidenta s projednávání kandidátky chystá na 12. října.

Trump od svého zvolení jmenoval už dva soudce Nejvyššího soudu – v roce 2017 Neila Gorsucha a o rok později Bretta Kavanaugha.