Nezávislé maďarské novináře podpořilo vydavatelství Zdeňka Bakaly, tisk ho přirovnal k Sorosovi

Portál Index.hu byl jedním z mála maďarských médií, které se nebály kritizovat vládu Viktora Orbána, a patřil k nejčtenějším zpravodajským webům v zemi. S novým vlastníkem ale přišly v létě změny – skončit musel dosavadní šéfredaktor, na jeho podporu pak odešla téměř celá redakce. Ti nyní zakládají nové médium „Telex“, které má být kritické, objektivní a nezávislé stejně jako dřívější Index. Ke startu ale potřebuje peníze, které jim mimo jiné slíbil majitel české Economie Zdeněk Bakala. Proč ho maďarský list pojmenoval českým Sorosem? A jak se teď změní mediální scéna v Maďarsku? To jsou otázky pro pořad Newsroom ČT24.

„Český Soros financuje nový zpravodajský portál“. Takový titulek vyšel v týdnu v maďarském listu Magyar Nemzet. Českým Sorosem má být Zdeněk Bakala, majitel českých Hospodářských novin, Respektu nebo Aktuálně.cz. A George Soros je zase americký filantrop a miliardář narozený v Maďarsku, který je častým zdrojem kritiky Viktora Orbána a objektem nejrůznějších konspirátorů.

„Linka antisorosovské kampaně tady v Maďarsku určitě zase vykvete, obzvlášť poté, co Evropská unie přichází s novým řešením migrace. Soros určitě zase vystoupí do popředí. Je to takové znovuotevírání džina z lahve. Soros není určitě Bakala, nicméně Maďaři, kterým se do ruky dostanou Magyar Nemzet, určitě porozumí tomu, když označíte člověka symbolem ďábla, kterým je tady Soros v posledních dvou třech letech vykreslován,“ vysvětluje hungarolog žijící v Maďarsku Robert Pejša, co takový titulek pro Maďary znamená.

Z peněz ze sbírky z Facebooku na vlastní web

Pověst nově vznikajícímu médiu by to podle něj zkazit nemělo. Telex zatím funguje jen na Facebooku, na rozjezd shání peníze pomocí crowdfundingové kampaně. Přes 5,5 milionu korun chce redakci poslat Bakalova Economia. Podpořit tak chce „nezávislou žurnalistiku v regionu“.

„Dar zatím není na našem účtu, v tuto chvíli se jedná pouze o prohlášení o záměru, podmínkou toho všeho je, aby naši finanční a právní experti společně s jejich experty přišli na to, jak vše provést transparentně a legálně,“ napsala Newsroomu šéfredaktorka Telexu Veronika Munková.

Podle Roberta Pejši je tato situace pro Maďary zcela nová. „Je to asi vůbec poprvé, kdy tady nějaké médium takhle vzniká. Je to historický okamžik a je z toho vidět, že Index měl vysokou sledovanost. To znamená, že není překvapivé, kolik lidí přispělo na jeho činnost, respektive kolik věří ve fungování Telexu,“ říká.

Historický moment je to i podle někdejšího ředitele Českého centra v Budapešti Evžena Gála: „Redakce Indexu byla rozpuštěna. Byla jim tedy dána možnost zůstat, ale bylo zjevné, že jejich záměr by měl být trochu změněn. A to se v Maďarsku za posledních deset let nestalo, že by všichni řekli, že takto nebudou pokračovat. A odešli.“

Do Maďarska se vrací Rádio Svobodná Evropa

Vedle Telexu bude dál fungovat i původní Index, i s novým vlastníkem a šéfredaktorem chce zůstat na vládě nezávislý. Maďaři tak mají možnost získat hned dvě kritická média. Většina ostatních si drží linii Viktora Orbána a jeho strany Fidesz.

„Orbán udělal konglomerát, pomocí kterého ovládá 80 procent celého mediálního trhu v Maďarsku. A přitom zároveň vidí, a na to si stěžuje, že je druhá strana ve většině, protože na ni kouká, poslouchá nebo ji čte větší část společnosti,“ popisuje Evžen Gál.

Jinému protivládnímu médiu, Klubrádiu, teď hrozí zánik. Mediální rada, ve které má hlavní slovo Orbánův Fidesz, stanici neprodloužila licenci. Proto, že dvakrát porušila předpisy. Před pár dny navíc v Maďarsku obnovilo vysílání Rádio Svobodná Evropa. Do země se vrátilo po 27 letech, důvodem je omezování svobody médií.

Reportáž o mediální scéně Maďarska sledujte v neděli od 22:10 v pořadu Newsroom ČT24.