Čínský soud odsoudil k 18 rokům vězení bývalého magnáta, který nazval prezidenta „klaunem"

Studio ČT24: Odsouzení čínského exmagnáta (zdroj: ČT24)

V Číně byl k osmnácti rokům vězení odsouzen někdejší vlivný realitní magnát Žen Č'-čchiang, který otevřeně kritizoval tamního prezidenta Si Ťin-pchinga. Byl shledán vinným z korupce, úplatkářství a zpronevěry veřejných financí. V úterý o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na soud v Pekingu.

Podnikatele Žena, který stál ve vedení státní stavební společnosti a byl členem čínské komunistické strany, zadržely policejní složky na jaře poté, co kritizoval přístup prezidenta Si k boji proti koronaviru a přirovnal čínského vůdce ke „klaunovi“ nebo „císaři“.

Podle zahraniční zpravodajky ČT Barbory Šámalové zatčení vyvolalo v čínských informovaných kruzích pozdvižení. Žen byl v zemi známou internetovou osobností, na sociálních sítích jeho videa, ve kterých otevřeně vyjadřoval své kritické názory, sledovalo 37 milionů lidí. Díky svým ostrým komentářům si u fanoušků vysloužil přezdívku „Velký kanón“.

Devětašedesátiletý Žen na jaře napsal esej, v níž reagoval na projev prezidenta z 23. února, který prostřednictvím telekonference sledovalo 170 tisíc stranických činitelům. „Na Ženových stránkách se v březnu objevil ostrý kritický článek, jehož autorství se mu přisuzuje. Kritizuje v něm například způsob, jakým se čínská vláda v první fázi epidemie koronaviru snažila nákazu ututlat,“ popisuje Šámalová.

Ačkoliv autor v eseji hlavu státu osobně nezmiňoval, uvedl v ní, že po zhlédnutí jarního prezidentského projevu „neviděl císaře v nových šatech, ale klauna vysvlečeného donaha, který trvá na tom, že je císař“. „Ani v nejmenším neskrýváte svou úpornou snahu být císařem, ani odhodlání zničit všechny, kdo vám to neumožní,“ napsal Žen.

Žen se ke všem obviněním dobrovolně přiznal

Generální tajemník je v Číně nedotknutelný a pro bývalého magnáta si na jaře přišla obávaná disciplinární komise, tvrdí Šámalová. „Několik dní se nevědělo, co s ním je, a o čtyři měsíce později bylo zveřejněno, že byl odsouzen za korupci,“ dodala zpravodajka. 

Pekingský soud shledal Žen Č'-čchianga vinným ze zpronevěry 111 milionů jüanů (379 milionů korun) a přijetí úplatků ve výši 1,25 milionu jüanů (4,27 milionu korun). Podle soudu Žen všechny nezákonně nabyté finanční částky splatil, ke všem obviněním se dobrovolně přiznal, rozsudek přijal a nemá v úmyslu se proti němu odvolat.

Kromě osmnáctiletého trestu vězení dostal Žen také pokutu ve výši 4,2 milionu jüanů (14,3 milionu korun), uvedl na svých internetových stránkách pekingský soud.