Zničenou Morii nahradí nový tábor, uvedl řecký premiér. Přesun uprchlíků z ostrova vyloučil

Události: Osud tábora Moria (zdroj: ČT24)

Zničený tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos patří minulosti, nahradí jej nové zařízení pro migranty, na jehož provozu by se měla více podílet Evropská unie. Řekl to řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který o situaci na Lesbu jednal s šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Situace na ostrově je ale dál napjatá, mnoho místních žádá, aby vláda migranty převezla do pevninského Řecka. Ministři naopak trvají na tom, že migranti musejí na ostrově zůstat. Policie zatkla šest mužů, které v souvislosti s požáry v Morii podezřívá ze žhářství. S plameny se nyní potýká také uprchlický tábor na ostrově Samos.

Mnoho obyvatel Lesbu a někteří zástupci samosprávy žádají, aby řecká vláda migranty převezla do pevninského Řecka. Prefekt severoegejského regionu Kostas Muntzuris, který patří k největším odpůrcům setrvání migrantů na Lesbu, vyzval podle agentury AFP místní podnikatele, aby vyšli do ulic protestovat.

Ministři vlády naopak trvají na tom, že migranti musejí na ostrově zůstat, a varovali, že k jejich přesunu do nového tábora mohou použít sílu.

„Je na čase, aby Evropa svou slovní podporu změnila v činy, v nějaký hmatatelně solidární krok,“ řekl Mitsotakis. Michel jej v této věci podpořil a uvedl, že břemeno týkající se řešení migrace by měly sdílet všechny členské státy Unie.

Tábor Moria minulý týden zcela zničila série úmyslně založených požárů, když jeho obyvatelé protestovali proti nařízené karanténě kvůli koronaviru. Od té doby více než dvanáct tisíc migrantů trávilo dny a noci pod širým nebem. Jen asi tisíc z nich, převážně rodiny s dětmi, našlo útočiště ve stanovém táboře v areálu armádní střelnice Kara Tepe, kde je k dispozici asi pět tisíc míst.

Policie v úterý zatkla nejprve pět podezřelých, kteří podle ní požáry založili. „Žháři byli zatčeni. Jsou to mladí migranti. Po jednom dalším se ještě pátrá,“ řekl stanici ERT ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis. Podle agentury DPA jsou zatčení Afghánci, kteří u řeckých úřadů neuspěli s žádostí o udělení azylu. Šestého podezřelého policie zatkla večer, napsala agentura Reuters.

Ministr pro migraci: přeun je hotová věc

Řecké úřady mezi migranty distribuují letáky v angličtině, francouzštině, arabštině, urdštině a fársí, v nichž vyzývají, aby se lidé hlásili v provizorním táboře.

„Přesun žadatelů o azyl do nového tábora je hotová věc, nelze o tom smlouvat,“ řekl podle agentury AFP ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis. Také jeho vládní kolega, ministr pro migraci Notis Mitarakis, uvedl, že snaha o dobrovolný přesun migrantů bude pokračovat, nevyloučil však nasazení síly, pokud běženci přestěhování odmítnou.

„Pokud to nepůjde vysvětlit, pak budeme muset nasadit policii. Přesunout se do nového areálu je jejich povinnost,“ řekl podle agentury AP Mitarakis. Stavba nového stálého zařízení podle něj potrvá nejméně půl roku, což znamená, že lidé nejspíš budou muset strávit zimu ve stanech.

Na ostrově Samos v úterý vznikl požár poblíž uprchlického tábora pro bezmála pět tisíc lidí. „Zatím nehoří žádné stany, ale mám obavy,“ řekl agentuře DPA Jorgos Stantzos, starosta města Vathy. Někteří řečtí politici v této souvislosti varovali před opakováním taktiky z Morie, kdy se migranti po zapálení tábora domáhají přemístění na pevninu či rovnou do střední a západní Evropy.

Německá vláda potvrdila, že z pěti řeckých ostrovů přijme 1553 migrantů. Má se jednat o uprchlické rodiny, uvedl německý vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz. Už minulý týden Německo slíbilo, že se postará asi o sto až sto padesát nezletilých migrantů z Morie. O celkem čtyři sta nezletilých migrantů se hodlá podělit nejméně deset evropských zemí.