Afghánská vláda jedná s Talibanem. V Kataru začaly mírové rozhovory

V Kataru začala dlouho očekávaná mírová jednání představitelů afghánské vlády a radikálního hnutí Taliban. Rozhovory mezi vládou v Kábulu a islamistickým povstaleckým hnutím jsou součástí dohody, již v únoru s radikální skupinou uzavřely Spojené státy. V úvodních prohlášeních šéfové obou jednajících stran potvrdili jako cíl zajištění mírového, stabilního Afghánistánu. Podle politického šéfa Talibanu musí být nezávislý a mít islámský systém.

Na úvod jednání promluvil americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který zdůraznil, že vláda i Taliban jednají v zájmu příštích generací Afghánců. Dosažení trvalého míru v Afghánistánu je možné, zdůraznil Pompeo, jednání ale budou podle něj vyžadovat mimořádně tvrdou práci a oběti, aby skončila úspěchem.

Obě strany pak vyzval, aby se vzdaly násilí a korupce a směřovaly k míru a prosperitě. Volba budoucího politického systému je věcí samotných Afghánců, řekl Pompeo.

Zástupce vlády zdůraznil význam příměří, odborníci v rychlou dohodu nevěří

Šéf Vysoké rady pro národní usmíření Abdulláh Abdulláh řekl, že prioritou rozhovorů je dohoda o omezení násilí. Obě strany budou podle něj muset hledat kompromisy pro řešení sporných bodů. „Jedno z nejdůležitějších témat je podstatné omezení násilí a dohoda o příměří,“ řekl Abdulláh.

Agentura DPA ale píše, že odborníci pochybují o možnosti rychlé dohody o příměří, protože na obou stranách přetrvává značná nedůvěra.

„Věřím, že pokud si navzájem podáme ruce a budeme čestně pracovat pro mír, současné pokračující strádání v zemi skončí,“ prohlásil Abdulláh. „Přišli jsme sem s dobrou vůlí a dobrým záměrem ukončit 40 let krveprolévání a dosáhnout trvalého míru v celé zemi.“ Ten podle něj otevře cestu k „návratu milionů našich uprchlíků žijících v bídě“.

„Nemusíme se stoprocentně shodnout na každém z témat, která máme před sebou,“ řekl Abdulláh. Důležité je podle něj dospět k řešením, která se stanou základem dohody o stěžejních a ústředních bodech. „Vyzýváme k humanitárnímu příměří. To umožní, aby humanitární pomoc a rozvojové programy dospěly do všech částí Afghánistánu a prospěly našim lidem.“

Podle Abdulláha mají rozhodnout o programu jednotlivých setkání vyjednávači, ale začne se tématy považovanými za nejsnadnější. Abdulláh také řekl, že vládní delegace se zaměří na ochranu práv žen. „V naší zemi se některé věci dramaticky změnily. Ženy jsou zastoupeny ve všech částech společnosti, jsou aktivní účastnice dění,“ řekl Abdulláh.

Taliban chce islámský systém

Politický šéf Talibanu Abdul Ghání Baradur připustil, že „proces mírových jednání může mít těžkosti, ale naším přáním je, aby jednání postupovala s trpělivostí a tolerancí“. „Chceme, aby byl Afghánistán svobodnou, nezávislou, jednotnou a rozvinutou zemí a měl islámský systém, v němž všechny kmeny a etnické skupiny v zemi budou mít své místo bez jakékoliv diskriminace a budou žít v lásce a bratrství,“ prohlásil.

Za nejlepší šanci na mír označili mírové rozhovory generální tajemník NATO Jens Stoltenberg i generální tajemník OSN António Gutteres. „Mírový a stabilní Afghánistán je v zájmu všech,“ zdůraznil Stoltenberg. „Mírový proces, v němž jsou významně zastoupeny ženy, mládež i oběti konfliktu, skýtá nejlepší naději na trvalé řešení,“ řekl Gutteres.

Ministr zahraničí hostitelského Kataru řekl, že afghánská mírová dohoda by měla být postavena na principu „žádný vítěz, žádný poražený“. Katar podle něj nebude litovat žádných snah o podporu afghánských mírových jednání spolu s mezinárodním úsilím.

Atmosféra byla podle agentury DPA při sobotních jednáních uvolněná, bylo slyšet i žertování a smích. V oficiální části ale bylo patrné napětí na obou stranách 21členných delegací. V neděli má jednání pokračovat v užším formátu.