Čína v případě Hongkongu porušila slovo, řekl Vystrčil na Tchaj-wanu

Události: Vystrčil se sešel s premiérem Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Čína porušila slovo, když v Hongkongu nedodržela zásadu jedna země, dva systémy. Na dotaz českých novinářů to na Tchaj-wanu řekl předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Takový postup Číny není podle něj přijatelný a Česká republika by se za Hongkong měla postavit podobně jako to udělala třeba Velká Británie. Vystrčil je od neděle na pracovní návštěvě Tchaj-wanu a jeho cestu Peking ostře kritizuje. Ve středu se Vystrčil mimo jiné setkal s tchajwanským premiérem Su Čen-čchangem.

Podle Vystrčila je jasné, že Čína porušila ohledně Hongkongu slovo, protože nedodržela zásadu jedna země, dva systémy. „Je to věc, která není přijatelná a musíme se v této věci za Hongkong postavit podobně jako to udělaly třeba Velká Británie a další země,“ řekl Vystrčil. Londýn už dříve oznámil, že přijme hongkongské občany, bude-li to potřeba.

K přijetí zásady „jedna země, dva systémy“ se Čína zavázala, když v roce 1997 převzala správu nad Hongkongem od Velké Británie. Princip velkoměstu zaručuje některé svobody, které v kontinentální Číně nejsou běžné, včetně autonomie v justici, legislativě a ekonomickém systému. Podle kritiků však Čína svobody Hongkongu omezuje, a to i novým bezpečnostním zákonem, který ve městě začal platit 30. června a proti kterému se vymezila řada zemí a institucí včetně EU, Spojených států a NATO.

Vystrčil dodal, že nechce situaci s Čínou eskalovat. V posledních dnech Vystrčil čelí tvrdé čínské kritice, že se jako předseda Senátu vydal na Tchaj-wan, který Čína považuje za součást svého území. „Znovu opakuji, my jsme nejeli na Tchaj-wan, abychom se vůči někomu vymezovali,“ poznamenal.

Cílem je podle něj dosáhnout s Tchaj-wanem hospodářské, vědecko-výzkumné a vysokoškolské spolupráce. „Chceme, abychom mohli dělat, co my uznáme za vhodné a co my považujeme za výhodné,“ podotkl. „Chceme sdílet hodnoty s demokratickými zeměmi, které jsou ochotné s námi na základě rovnocenného přístupu a na základě rovného partnerství a také vzájemné výhodnosti spolupracovat a případně i obchodovat,“ dodal.

Obě země, Česko a Tchaj-wan, podle něj mohou rovnocenně a výhodně třeba hospodářsky spolupracovat pouze ve chvíli, kdy bude na Tchaj-wanu svoboda a demokracie.

Reportér ČT Szántó: Vystrčil i Tchaj-wan říkají, že nechtějí eskalaci ve vztahu s Čínou (zdroj: ČT24)

Vystrčil: Účelem mé cesty je postavit most mezi Českem a Tchaj-wanem

Vystrčil se ve středu setkal s tchajwanským premiérem Su Čen-čchangem. Při rozhovoru mu řekl, že účelem jeho cesty je postavit most mezi Českem a Tchaj-wanem. Věří také, že poté budou následovat mosty další. Připomněl i silnou podporu, kterou cestě vyslovila tuzemská horní komora parlamentu.

Schůzky se zúčastnili i další senátoři, kteří jsou členy senátní delegace, nebo pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Při představování členů delegace Vystrčil řekl, že by obě země mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti či v zahraniční politice.

Vystrčil by byl podle svých slov rád, pokud by se podařilo domluvit výměnu vysokoškolských studentů, a uvítal by také, aby mohli mladí lidé při svém studiu pracovat. Užší spolupráci by rád viděl i v boji proti koronaviru nebo třeba při ochraně dat ve zdravotnictví, při řízení zdravotnictví či v zemědělství.

Šéf Senátu zároveň poděkoval za slova podpory, které se jemu i jeho delegaci dostává na Tchaj-wanu i z České republiky. Později dodal, že dostává stovky e-mailů, SMS zpráv nebo vzkazů přes sociální sítě. Naprostá většina je podle něj povzbuzující a vyjadřuje podporu. Zároveň poznamenal, že se mýlil a že český národ je mnohem zdravější a má v sobě mnohem silněji zakódován smysl pro demokracii, než si myslel.

Českým novinářům později Vystrčil řekl, že se s premiérem Su bavil mimo jiné o zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí. Su podle něj letecké spojení považuje za důležité. Hovořilo se také o spolupráci v kybernetické bezpečnosti, ať už v oblasti zdravotnictví nebo v případě boje proti serverům, které přinášejí dezinformace.

Tématem bylo i financování vědy a výzkumu. Spolupráci v oblasti vědy se Vystrčil věnoval i při setkání s ministrem Wu Čun-čungem, kam ho doprovodili i zástupci českých vědeckých institucí a vysokých škol. Tématem setkání bylo i umožnění schůzek českých podnikatelů s tchajwanskými protějšky. Vystrčila na Tchaj-wan doprovodilo téměř 40 podnikatelů.

Při jednáních s tchajwanskými kolegy se museli přizpůsobit přísným protikoronavirovým opatřením, která jim jednání znesnadňovala. „Musím říct, že se postupně dostáváme i nad naše požadavky, což je velmi dobrý výsledek,“ řekl šéf českého Senátu. 

Premiér Su: Vystrčilův projev Tchajwance dojal

Vystrčil na Tchaj-wan přiletěl v neděli, zůstane zde do pátku. V úterý navštívil místní parlament, kde projev zakončil výrokem „jsem Tchajwanec“.

Premiér Su Vystrčilovi řekl, že jeho prohlášení bylo pro Tchajwance velmi dojemné. Su poznamenal, že jsou obě země sice geograficky vzdálené, ale počet tchajwanských turistů v letech 2018 a 2019 přesáhl 190 tisíc ročně.

Podotkl, že i on sám před deseti lety navštívil Prahu, kde s manželkou koupil „zámek lásky“, který milenci věší na zábradlí mostu jako znamení pevnosti jejich svazku. Su řekl, že se tím inspiroval a podobný most vybudoval jako hejtman ve svém regionu.

Ostrá slova čínského diplomata

Vystrčilovu návštěvu Tchaj-wanu ostře kritizuje Peking. Čínský ministr zahraničí Wang I v úterý prohlásil, že cesta překročila červenou čáru a Vystrčil za ni zaplatí vysokou cenu. Česká diplomacie se vůči čínskému prohlášení ohradila, Vystrčila se zastalo i Německo a Francie.

V Česku se proti výrokům z Číny postavil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) či část opozice, kritizoval je i premiér Andrej Babiš (ANO). Nevyjádřil se naopak prezident Miloš Zeman, který, stejně jako další ústavní představitelé, cestu Vystrčila na Tchaj-wan odmítal.

Vystrčil ve středu odmítl, že by měl požádat o setkání s prezidentem, aby mu důvody své cesty vysvětlil. „Ví moc dobře, jak ta situace vypadá, nebo věřím, že to ví,“ poznamenal. Dodal, že nebere nijak úkorně, že se ho Zeman nezastal. „Žijeme ve svobodné zemi, v demokracii, v České republice, a pokud pan prezident má na věci takový názor, že není potřeba se k některým věcem vyjadřovat, nedělá to. Je to jeho rozhodnutí,“ dodal.

Na sociálních sítích získal pozornost dopis starosty Řeporyjí

Na vyjádření šéfa čínské diplomacie zareagoval také starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný (ODS). Ministrovi poslal prostřednictvím čínské ambasády dopis, ve kterém „vyzývá k omluvě“ a „důrazně varuje před dalším vyhrožováním“. Čínskou stranu, kterou nazývá „kašpary“, vyzývá, aby se „fofrem“ omluvila. Prezidenta Miloše Zemana označuje za „ne zcela příčetného žoldáka“ Číny a premiéra Andreje Babiše (ANO) za jeho „spolukonspirátora“.

Dopis získal velkou pozornost na sociální síti Reddit, diskutují o něm i někteří uživatelé Twitteru. Informoval o něm web Taiwan News a zmínila ho i vietnamská verze webu stanice BBC a americký odborný magazín Foreign Policy.