Počet obětí exploze v Bejrútu vystoupal na 158, čeští záchranáři přerušili kvůli protestům činnost

Počet obětí exploze v Bejrútu stoupá (zdroj: ČT24)

Čtyři dny po ničivé explozi v bejrútském přístavu vystoupil počet obětí na 158, více než šest tisíc lidí bylo zraněno a 21 se stále pohřešuje. Čeští záchranáři museli přerušit v Bejrútu svou činnost, protože je libanonská armáda kvůli zhoršené bezpečnostní situaci vyzvala, aby se vrátili na základnu. Tamní policie mezitím zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří se snažili dostat přes zátarasy k budově parlamentu v Bejrútu, uvedla agentura Reuters. Protestující kritizují vládu i kvůli úternímu výbuchu.

Z více než šesti tisíc zraněných po výbuchu je stále přes sto v kritickém stavu a mezi oběťmi je i manželka nizozemského velvyslance v Libanonu Jana Waltmanse, 55letá Hedwiga Waltmansová-Molierová, oznámilo nizozemské ministerstvo zahraničí. Žena v sobotu podlehla vážným zraněním, která utrpěla při úterním výbuchu. Manželé při něm stáli v obývacím pokoji svého domu v Bejrútu. Budova nizozemské ambasády byla při explozi v bejrútském přístavu těžce poškozena, zraněni byli další čtyři lidé.

Zahynulo také nejméně 43 lidí syrské národnosti, uvedla televize Al-Majadín s odvoláním na syrskou ambasádu v Libanonu. 

Libanonské křesťanské uskupení Katáib, které je v opozici vůči vládě podporované Hizballáhem, v sobotu oznámilo rezignaci svých tří členů na křesla v parlamentu.

„Poslanci za Katáib se rozhodli vydat cestou konfrontace v zájmu svobodného, svrchovaného a nezávislého Libanonu,“ prohlásil šéf Katáibu na pohřbu předního člena uskupení, který přišel o život při úterní explozi. „Vyzývám všechny poslance k rezignaci, aby lidé mohli rozhodnout, kdo jim bude vládnout, aniž by jim někdo cokoliv vnucoval,“ dodal.

Hasiči se na místo vrátí, až bude zase bezpečné

Čeští záchranáři, kteří jsou od středy na místě exploze a jsou cvičení na vyprošťování lidí z trosek, přerušili v sobotu vyhledávací a záchranné práce. Libanonská armáda totiž vyzvala z důvodu zhoršené bezpečnostní situace v oblasti veškeré zasahující týmy, aby se vrátily zpět na své základny, potvrdil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Všichni členové týmu jsou podle něj v pořádku a čekají na další pokyny od vojáků. „Zhoršená bezpečnostní situace může souviset s chystanou velkou demonstrací,“ dodal Kavka po poledni.

„Na pátou hodinu je plánovaná velká demonstrace a armáda se vždycky předtím snaží některé části města uzavřít, aby protestující měli k dispozici jen určité koridory,“ potvrdila už dříve také Petra Klobušiaková z české ambasády v Libanonu.

Protest se koná na náměstí Mučedníků, které je blízko centra Bejrútu a přístavu, kde hasiči pracovali. Demonstranti se tam začali scházet už nedlouho po poledni místního času a někteří z nich drželi podle Reuters v rukou napodobeniny šibenic i s provazy a s nápisem: „Odstupte, nebo budete viset.“ Protestující kritizují vládu i kvůli úternímu výbuchu v bejrútském přístavu.

„Náměstí je řádově stovky metrů od místa, kde záchranáři, i ti čeští, pracovali, tedy od toho zdemolovaného přístavu. Skrz náměstí tam vedou některé přístupové cesty a libanonská armáda chce mít volné ruce pro to, aby uzavírala i nějaké jiné komunikace pro případ, že by se demonstrující vydali jiným směrem. Z toho důvodu proto vyzvala záchranářské týmy, aby oblast pro tuto chvíli opustili,“ uvedl z Bejrútu zpravodaj České televize Václav Černohorský.

Stejně jako pro český tým, tak i pro ostatní teď tedy podle něho platí, že se na místo mohou vrátit, až se situace z pohledu libanonské armády uklidní.

„Druhá věc, kterou ale už říkali i čeští hasiči, je to, že naděje, že by se podařilo najít někoho živého v areálu zdemolovaného přístavu, je minimální,“ doplnil Černohorský. Velení mise tak podle něj nyní mluví o tom, že už v neděli by se mohli zapojit do jiné činnosti, jako je třeba posuzování stavu budov, které byly zničeny úterním výbuchem.

A podle mluvčího hasičů Kavky se také zvažuje návrat týmu zpět do Česka. „Záleží na libanonské straně, jestli nebude třeba ještě mít požadavek, abychom tam zůstali, ale návrat by pravděpodobně mohl být do několika dnů,“ uvedl Kavka. Vedoucí českého týmu v Bejrútu Jiří Čmakal pak večer České televizi řekl, že Češi se mají podle plánu vrátit 11. srpna. Česko podle něj vypraví do Libanonu letoun s humanitární pomocí.

Vyšetřovatelé výbuchu podle libanonského prezidenta Michela Aúna zkoumají, co bylo příčinou exploze, která, jak uvedli premiér Hasan Dijáb a prezident, byla způsobena 2750 tunami špatně uskladněného dusičnanu amonného.

V pátek pak prezident řekl, že se zkoumá, zda příčinou neštěstí byla nedbalost, nehoda či vnější zásah. Dosud bylo zadrženo asi dvacet lidí, jde většinou o inženýry a pracovníky přístavu a celnice.

Ve čtvrtek Bejrút navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron. Řada lidí Reuters sdělila, že je nepřekvapilo, že Macron šel i do zdevastovaných částí města, zatímco libanonští politici se tam neodvážili.