Pompeo potvrdil, že příští týden navštíví střední Evropu, přijede i do Prahy

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo odjede v pondělí na cestu do Česka, Slovinska, Rakouska a Polska. Oznámil to sám šéf americké diplomacie. Konkrétní program zatím není znám, podle zahraničních médií však Pompeo plánuje setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a na své cestě by měl jednat mimo jiné i o ohlášených přesunech části amerických jednotek z Německa.

O Pompeově cestě informoval už dříve bruselský web Politico. Podle něj by měl Pompeo v Praze pobývat v úterý či ve středu.

Varšava usiluje o to, aby se na polské území přesunula část z téměř dvanácti tisíc vojáků, které chce Washington stáhnout z Německa. Prezident USA Donald Trump chce odchodem přibližně třetiny jednotek působících v zemi „potrestat“ Berlín za to, že neplní závazek zvýšit výdaje na obranu.

Ministr obrany USA Mark Esper tento týden přislíbil, že pošle do Polska další tisícovku vojáků. Stažení jednotek z Německa vysvětlil jako strategický krok, který umožní přesunout vojáky blíže ruským hranicím. Jeho výrok však brzy popřel Donald Trump, který řekl, že je ochoten o stažení vojáků znovu jednat, pokud Berlín zvýší svoje výdaje na zbrojení, které by podle dohody členů NATO měly dosahovat dvou procent HDP.

Tématy Pompeova jednání v Evropě budou podle Politica kromě přeskupování jednotek také bezpečnost mobilních sítí páté generace (5G) a s ní spojené vztahy s Čínou.