Oprava katedrály Notre-Dame nabrala zpoždění, Macron proto odmítl zásadní úpravy

Události: Příprava na rekonstrukci katedrály Notre-Dame (zdroj: ČT24)

Pařížská katedrála Notre-Dame bude vypadat stejně jako před požárem. Debatu o nové podobě utnul francouzský prezident Emmanuel Macron, který chce, aby byl chrám opraven co nejdříve. V poškozené stavbě dál pokračují přípravné práce na samotnou rekonstrukci.

Dělníci se na lanech spouštějí do změti pokrouceného lešení, jehož trubky se v obrovském žáru připekly k sobě. „Právě probíhá důležitá etapa odstraňování lešení z předchozích prací, které je silně poškozené požárem. Měla by trvat do konce léta,“ očekává hlavní architekt rekonstrukce katedrály Jean-Louis Georgelin. Teprve až zmizí veškeré poškozené lešení, bude moci odstartovat rekonstrukce.

Její přípravu zachycuje výstava fotografií na obvodu katedrály. Je z nich patrný rozsah škod i náročnost právě probíhajících prací. „Je zajímavé dozvědět se něco více o tom, co se stalo a co se právě teď děje v katedrále, která málem celá shořela,“ pochvaluje si výstavu turista z Dánska.

Hotovo má být do roku 2024

Prezident Emmanuel Macron oznámil, že by katedrála měla mít po rekonstrukci stejnou podobu jako před požárem. Ustoupil tak od původní myšlenky moderního ztvárnění věže, protože v takovém případě by bylo nutné vypsat architektonickou soutěž, která by časový harmonogram stavby výrazně prodloužila.

Notre-Dame tedy neuvidí různé skleněné konstrukce, jejichž návrhy se staly předmětem celonárodní debaty. Většina odborníků toto rozhodnutí vítá. „Máme nákresy i skici, různé popisné elementy, z nichž pochopíme, jak byla věž konstruována. Víme, jak na to,“ ujišťuje historik a člen týmu pro rekonstrukci katedrály Olivier de Chalus.

Jedním z důvodů urychlení celého procesu je snaha prezidenta dokončit opravu do začátku letních olympijských her v Paříži v roce 2024. Už teď má ale rekonstrukce kvůli koronavirové epidemii zpoždění. Experti přesto tvrdí, že původní termín lze stihnout.