Architekti mají s katedrálou Notre-Dame velké plány. Proti zásadním změnám se ale staví veřejnost

Události: Architekti mají s katedrálou Notre-Dame ambiciózní plány, veřejnost je spíš konzervativní (zdroj: ČT24)

Měsíc od požáru katedrály Notre-Dame, který šokoval svět, stále pokračuje vyšetřování příčin tragédie. Hlavní hypotéza o elektrickém zkratu se zatím nepotvrdila. Architekti mezitím chystají projekty na rekonstrukci chrámu, návrhů jsou téměř dvě desítky. Budoucí podoba pařížské památky se stala předmětem vášnivých diskusí.

Podle návrhu Vincent Callebaut Architectures by na střeše katedrály Notre-Dame mohla být zahrada
Zdroj: Cover Images/Vincent Callebaut Architectures/ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron by si přál, aby byl chrám obnoven do pěti let. Proti rychlé rekonstrukci se ale staví památkáři i ekologové.

Nápadů, jak Notre-Dame opravit, mezitím přibývá. „Pro naši profesi je to obrovská příležitost ukázat, jak jsou architekti kreativní, je proto důležité, aby měli možnost se mezinárodní soutěže zúčastnit,“ podotkl architekt studia DPLG Paul Godart.

Třeba renomovaný britský architekt Norman Foster navrhuje volně přístupnou skleněnou střechu, kterou by do interiéru katedrály proudilo světlo. Podle dalších návrhů by nahoře mohla být zahrada. Objevují se také různé podoby shořelé věžičky, ale i konzervativnější postupy. 

Odlišné vize

Odborníci a veřejnost se však neshodnou. Zatímco architekti volí většinou odvážnější přístup s použitím moderních technologií, většina Francouzů se přiklání k tomu, aby se katedrála podobala co nejvíc té původní.

„Debatujme o tom, nemusí to vypadat úplně stejně. Můžeme ji udělat moderněji s respektem k historii,“ míní architekt Alexandre Chassang. „Je to možná až moc, hodně se vzdalujeme původní podobě,“ obává se naopak jeden z Pařížanů.

S penězi by neměl být problém, i když podle ministra kultury je zatím k dispozici pouze 750 milionů eur a čeká se na to, až někteří bohatí donátoři splní svůj slib pomoci.

V mezičase pokračují plány na vybudování provizorního svatostánku pro bohoslužby, který by měl stát před chrámem. První mše by pro některé členy pařížské arcidiecéze a biskupy měla proběhnout přesně za měsíc, zatím bez účasti veřejnosti.

Katedrála Notre-Dame
Zdroj: ČT24/BBC/Wikipedia.org