Taliban a afghánská vláda slíbily třídenní příměří. Začne platit od pátku

Afghánské hnutí Taliban v úterý oznámilo, že od pátku bude dodržovat třídenní příměří u příležitosti muslimského svátku oběti. Afghánská vláda vzápětí nařídila svým bezpečnostním silám, aby klid zbraní respektovaly. Všem bojovníkům bylo nařízeno, aby během tří dnů a nocí svátku Íd al-adhá neprováděli operace proti nepříteli, uvedl v prohlášení mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Při jakémkoli útoku „nepřítele“ ale rebelové použijí sílu, dodal.

Afghánská vláda krátce nato nařídila všem bezpečnostním silám příměří respektovat, sdělil mluvčí afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního. Také vládní jednotky si ale podle něj vyhrazují právo odpovědět na případné útoky.

Příměří by mohlo přinést jisté zklidnění situace po týdnech rostoucích násilností v zemi. Prezident Ghaní v úterý uvedl, že od únorového podpisu mírové dohody mezi USA a Talibanem povstalci zabili 3650 příslušníků afghánských bezpečnostních sil.

Spojené státy vyhlášení příměří v Afghánistánu přivítaly a vyjádřily naději v co nejrychlejší zahájení mírových rozhovorů mezi afghánskou vládou a Talibanem. Ghaní řekl, že doufá, že přímé mírové rozhovory s Talibanem začnou do týdne.

Mírové rozhovory brzdí sporné propouštění vězňů

Zahájení jednání doposud bránily spory mezi oběma znepřátelenými stranami ohledně vzájemného propouštění vězňů a zajatců, které předpokládá únorová dohoda Američanů s Talibanem.

Na jejím základě by mělo z vládních vězení vyjít pět tisíc členů Talibanu a povstalci by měli na oplátku propustit tisíc zajatých členů bezpečnostních sil. Vládní vězení zatím opustilo kolem čtyř tisíc členů Talibanu a hnutí osvobodilo zhruba 800 zajatců.

Zbytek vězňů, o jejichž osvobození usiluje Taliban, se vláda doposud zdráhala propustit, protože byli podle ní usvědčeni z vážných zločinů. V úterý ovšem prezident Ghaní podle AP prohlásil, že je připraven osvobodit i zbývající vězně z řad Talibanu.