„Nevyzývejte k Majdanům, pište o sklizni a foťte kombajny." Lukašenko chce vyhnat zahraniční novináře

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko pohrozil vypovězením zahraničních novinářů, které obvinil, že před srpnovými volbami hlavy státu proti němu podněcují protesty. Měli by se podle něj místo toho věnovat zemědělské sklizni, informuje agentura Reuters.

Lukašenko vládne zemi tvrdou rukou už 26 let a dovolil jen málo projevů nesouhlasu se svým režimem. Nyní však čelí rostoucí nespokojenosti se stavem ekonomiky, s porušováním lidských práv a se zlehčujícím přístupem pětašedesátiletého prezidenta k pandemii covidu-19.

Dva z hlavních politických rivalů prezidenta, Sjarhej Cichanouski a Viktar Babaryka, skončili ve vězení a třetího, Valeryje Capkalu, úřady diskvalifikovaly, aby neohrozili setrvání Lukašenka v úřadu hlavy státu ve volbách vypsaných na 9. srpna. Opozice se pak semkla kolem manželky Cichanouského Svjatlany, která se rozhodla kandidovat místo svého chotě. V neděli ji do ulic metropole Minsku vyšlo podpořit na pět tisíc lidí.

Lukašenko: Skutečná bitva se odehrává v polích

„Vyzývají k nepokojům. Proč to dovolujete?“ čílil se Lukašenko na zasedání vlády. Obvinil přitom média, že protesty proti němu organizují a házejí na něj „špínu za špínou“. „Není třeba čekat na konec volební kampaně. Vyžeňte je odsud, jestliže nerespektují naše zákony a vyzývají lidi k Majdanům,“ láteřil prezident s narážkou na události v Kyjevě, které v roce 2014 vedly k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

„Ať jdou do polí, kde dnes probíhá skutečná bitva, boj o úrodu,“ prohlásil Lukašenko. Podle něj by novináři „měli fotografovat kombajny. Vyprávět o obyčejných těžce pracujících lidech, kteří krmí naši zemi. Zítra všichni ti pisálci poběží do obchodů koupit si chleba.“

Běloruská policie minulý týden pozatýkala stovky lidí, kteří se zúčastnili protestů následujících poté, co centrální volební komise odmítla zaregistrovat některé kandidáty s očividnou snahou napomoci tomu, aby se Lukašenko udržel u moci.