Sázka na české skláře. Na jihu Francie si oblíbili jejich schopnost inovace

Události: Čeští skláři ve Francii (zdroj: ČT24)

Skláři z českých zemí mají jméno i za hranicemi a například ve francouzské Provence také působí. Tamní známá sklárna zastavila kvůli pandemii výrobu na tři měsíce, teď se tam provoz pomalu rozbíhá.

Do starobylého městečka Biot na jihu Francie dorazila pověst sklářů z Česka i oni samotní. Přijíždět začali před asi patnácti lety. Dnes tvoří většinu zaměstnanců. Podle majitele nejen dokonale ovládají svoji profesi, ale zejména v inovacích a nápadech vždy přinášejí něco navíc. „Je to vaše tradice, jste zemí skláren a skla,“ říká dílenský mistr Marc Berlie.

„Dostal jsem se sem náhodou, přes kamaráda, když sháněli skláře, tak mě oslovil a já jsem tu šanci využil,“ popisuje sklář Roman Bastl. Jenže před čtvrt rokem čeština v dílně utichla. Pandemie koronaviru a následná přísná karanténa se nevyhnula žádnému odvětví.

Přesné ztráty ještě nejsou spočítané, ale budou značné. Francie je špičkovým luxusním zbožím proslulá. Jeho výrobu ani zájem o něj před několika lety nezastavila ani ekonomická krize. Krizi sanitární ovšem přežívá s mnohem většími problémy.

Aby to zvládla, sází biotská sklárna na to, v čem je tradičně silná – na originalitu. „Vynalezli jsme bublinkaté sklo. Naše sklárna byla také první, která otevřela svůj ateliér veřejnosti,“ pyšní se majitel Serge Lechaczynski. Ta může obdivovat výjimečná umělecká díla v přilehlé galerii, ale hlavně sledovat v dílně při práci mistry svého oboru.