Francouzští vinaři jsou v krizi. Dolehla na ně pandemie i americká cla

Události ČT: Francouzští vinaři se dostali do problémů (zdroj: ČT24)

Vinaři z Francie zažívají těžký rok, v důsledku pandemie koronaviru poklesly prodeje světoznámých vín až o padesát procent. V některých regionech dokonce kvůli tomu požadují finanční podporu na to, aby mohli transformovat vína na alkohol používaný pro výrobu dezinfekce. Na francouzské vinaře teď doléhají i nová americká cla.

Jedno z nejznámějších francouzských vín Châteauneuf-du-Pape roste od čtrnáctého století na kamenité půdě, která přes den absorbuje sluneční svit a v noci dává vinici znovu teplo. Víno z papežských vinic však kvůli pandemii zůstává v historických sklepích mnohem déle. 

„Hlavním cílem je dostat naše víno na všechny stoly světa a kvůli epidemii bylo těžké ho restauracím vůbec prodat,“ popisuje současnou situaci Adrien Brun z vinařství Château La Nerthe.

Do jednotlivých vinařství navíc teď neproudí ani davy turistů, jak bylo v minulosti běžné. Mnozí tam jezdili například v rámci návštěvy festivalu v Avignonu, který však byl letos zrušen. Velkou část klientely tvořili také zahraniční turisté, zeména ze Spojených států. 

Beaujolais dostalo ránu od Američanů

Například ve vinařství Domaine du Vieux Télégraphe tvoří turisté z USA až padesát procent klientely. „Ve sklepích se teď zastavují hlavně Francouzi a také turisté ze severu Evropy, Belgie a Německa,“ řekl vinař Edouard Brunier.

V Beaujolais mají vinaři kromě nižší poptávky kvůli koronaviru i jiné problémy. Ztráty až dvacet procent utrpěli kvůli pětadvacetiprocentnímu zvýšení amerických celních sazeb pro tuto oblast.

„Cla jsou pro nás velký problém. Navíc jsou nespravedlivá, protože se netýkají italských nebo šumivých vín. Ale ve Spojených státech se možná změní vláda a všechno se urovná,“ doufá Gilles Gelin z vinařství Domaine des Nugues. Vinaři se navíc teď obávají i případné druhé vlny koronaviru.