Internetová sabotáž teenagerů? Trump to odmítá a z nízké účasti na vystoupení v Tulse viní média

Události: Spor o počet účastníků na mítinku v Tulse (zdroj: ČT24)

V Bílém domě stále doznívá malá účast Američanů na sobotním předvolebním mítinku prezidenta Trumpa v oklahomské Tulse. Lidé tam nakonec ani nenaplnili kapacitu haly. Na TikToku se k záškodnické akci přihlásili teenageři, to ale Bílý dům popřel. Tvrdí, že zájemce odradila média a obavy z covidu-19. Exšéf Trumpovy komunikace Scaramucci se pokusí přesvědčit republikánské voliče, aby tentokrát prezidenta nevolili.

Mladí uživatelé platformy TikTok tvrdí, že si schválně rezervovali vstupenky na Trumpovo vystoupení s cílem nepřijet.

„Už mám ty lístky. Náhodou jsem to zrovna potvrdila. To znamená, že nejmíň dvě místa zůstanou prázdná. Děcka, to je hrůůůza!“ napsala na TikTok jedna z majitelek propadlé vstupenky Aleysha Johnsonová.

Podle deníku New York Times byl prezident už v letadle informován o tom, že počet účastníků nebude velký. Zdroje deníku tvrdí, že zuřil, když hlediště spatřil, a dokonce prý i křičel na organizátory.

Podle hasičského sboru v sobotu do Tulsy dorazilo šest tisíc dvě stě Trumpových stoupenců. Bílý dům tvrdí, že internetová sabotáž účast v žádném případě neovlivnila a že na prezidentovy akce se pouští každý v pořadí, v jakém se dostaví, nikoli na rezervaci.

Podle volebního manažera Trumpovy kampaně Tima Murtaugha byla účast dvakrát vyšší, než uvádějí data od hasičů. „To je o 11 990 více, než se účastnilo Bidenovy poslední akce,“ napsal na Twitteru. Narážel tak na poslední mítink demokratického nominanta, na kterém se rozhodl dodržovat hygienické rozestupy. Větší předvolební akce Biden kvůli koronaviru zrušil. 

Z nízké účasti Trumpův tým viní média, která podle něj zveličují riziko nákazy koronavirem. Prezidentova poradkyně Mercedes Schlappová dále řekla stanici Fox News nakloněné současné administrativě, že se Trumpovi příznivci báli vyhrocení protestů před arénou. „Když vidíte ty šílence všude v ulicích, je zatraceně hezké, že máme zbraně,“ řekl Trump na mítinku. 

Mítink byl první po tříměsíční pauze kvůli pandemii, která stále není překonaná. Záběry z prezidentova návratu do Washingtonu podnítily spekulace, že ho setkání v době nepříznivých průzkumů voličských preferencí nepovzbudilo.

Protestující v Tulse
Zdroj: ČTK/DPA/Yuri Gripas

Trumpovi se formuje republikánská opozice

V poslední době narůstá počet republikánských politiků, kteří odmítají Trumpa volit v listopadových volbách. Řekli to například bývalý prezident George W. Bush nebo senátor Mitt Romney. Bývalý šéf prezidentovy komunikace Anthony Scaramucci navíc založil „Politický akční výbor“ (anglicky: Political action committee, neboli PAC). Ten bude mít za úkol aktivně vyhledávat nespokojené republikánské voliče a přesvědčit je, aby v listopadu volili demokratického kandidáta Joea Bidena.

Jeho (Trumpovo) znovuzvolení může vést k tomu, že se republikáni stanou menšinovou stranou po celou generaci.
Anthony Scaramucci
bývalý ředitel komunikace prezidenta Trumpa
Bývalý ředitel komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci
Zdroj: ČTK/AP/Alex Brandon

V úterý navíc vychází velmi kritická kniha Trumpova bývalého bezpečnostního poradce Johna Boltona. V exkluzivním rozhovoru s Marthou Raddatzovou na ABC prohlásil, že by Trump neměl být znovuzvolen. „Nepokládám ho za konzervativního republikána. A nebudu pro něj v listopadu hlasovat,“ řekl.

Bílý dům se Boltonovy memoáry pokusil zakázat – s odvoláním na utajované skutečnosti. Neuspěl. Verdikt je Boltonovým vítězstvím v soudní při, v níž proti sobě stály argumenty týkající se svobody slova na straně jedné a národní bezpečnosti na straně druhé.

Agentura AP již dříve uvedla, že rozhodnutí bude patrně určující pro podobu příštích právních bitev bývalých činitelů o vydání knih, jež veřejnosti zprostředkovávají vnitřní informace z vládní administrativy.

Soud ale nechal prezidentovi prostor pro civilní žalobu. Ta by bývalého poradce mohla připravit o zisky z knihy i práva na zfilmování.