Trump potvrdil, že sníží počet amerických vojáků v Německu na 25 tisíc

Donald Trump v pondělí oznámil, že nechá snížit počet amerických vojáků v Německu na 25 tisíc. Zdůraznil přitom, že opatření má platit, dokud Německo nezačne dávat víc prostředků na obranu, informovala agentura Reuters. O tom, že americký prezident nařídil, aby z Německa odešlo 9500 ze stávajících 34 500 vojáků, psal s odvoláním na nejmenované americké vládní činitele už počátkem června americký list The Wall Street Journal.

Trump v pondělí řekl, že Německo na obranu vynakládá méně, než požaduje NATO. Doplnil, že dokud Spolková republika nezvýší vojenské výdaje, část amerických vojáků ze země stáhne.

Agentura Reuters v této souvislosti napsala, že chystané stažení části amerických vojáků znamená další zvrat ve vztazích mezi Berlínem a Washingtonem, které jsou za Trumpovy vlády často napjaté. Šéf Bílého domu tlačí na Německo, aby zvýšilo výdaje na obranu, a zároveň ho obviňuje, že je „zajatcem“ Ruska kvůli jeho částečné závislosti na ruských energetických surovinách.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v pondělním interview, poskytnutém pobaltské tiskové agentuře BNS, uvedl, že Polsko vyjednává se Spojenými státy o zvýšení počtu amerických vojáků na svém území, ale nikoli na úkor Německa. Podle agentury AFP se tím pokusil uklidnit německé znepokojení ohledně plánů na zvýšení počtu amerických vojáků v Polsku.

Při návštěvě v Bílém domě loni na podzim se polský prezident Andrzej Duda s prezidentem Donaldem Trumpem dohodli na posílení amerických sil v Polsku z nynějších 4500 na 5500 vojáků. Obě strany ovšem dosud nedospěly k dohodě o posádkách a jejich financování nebo o právní imunitě pro Američany.