Vyhladil miliony Konžanů. Antverpy po protestech odstranily sochu krále Leopolda II.

V belgických Antverpách v úterý odstranili sochu bývalého krále Leopolda II. Kvůli vladařově roli v koloniální minulosti byla v posledních týdnech terčem zesílené kritiky odpůrců rasismu a spolu s dalšími skulpturami utrpěla škody při víkendových protestech. Protestující bývalého krále viní z toho, že „vyhladil miliony Konžanů“. Rozhodnutí o odstranění sochy přišlo poté, co se o tomto víkendu po celé Belgii v reakci na květnové zabití amerického černocha George Floyda uskutečnily několikatisícové demonstrace proti rasismu.

Sochu, která až do úterka stála v antverpské čtvrti Ekeren, poškodili účastníci manifestace. Příslušník německé sasko-koburské dynastie Leopold II. byl belgickým králem v letech 1865 až 1909. Za jeho vlády Belgie kolonizovala dnešní Demokratickou republiku Kongo, území připadlo do králova osobního vlastnictví.

Ve jménu „civilizační mise“ zřídili kolonisté v Kongu brutální režim stojící na vykořisťování a nucené práci dělníků na kaučukovníkových plantážích. Podle odhadů historiků zahynulo v důsledku belgických represí na deset milionů Konžanů.

Státní útvary a koloniální panství v Africe
Zdroj: Wikimedia

Podle Johana Vermanta, mluvčího starosty Antverp Barta De Wevera, měla být socha odstraněna při plánované rekonstrukci náměstí v roce 2023. Po jejím poničení minulý týden bylo rozhodnuto o přesunu do muzejního depozitáře. S tím, že by se na původní místo někdy vrátila, se podle mluvčího nepočítá.

Demonstrace oživily téma rasismu v Evropě

Demonstrace pod heslem Black Lives Matter (Na životech černochů záleží) v Antverpách, Bruselu či Lutychu, ale i jinde v Evropě, oživily téma rasismu a násilí páchaného kolonizátory na domorodém obyvatelstvu.

 Skupina s názvem Opravme dějiny vyzývá k odstranění všech soch Leopolda II. z veřejných míst v Bruselu. On-line petice získala už více než třicet tisíc podpisů.

Projev odporu na sochách historických osobností se o víkendu neodehrál pouze v Belgii. Při nedělní manifestaci v britském Bristolu strhli protestující pomocí provazů z podstavce bronzovou sochu Edwarda Colstona (1636–⁠1721), který prodal do Ameriky na 80 tisíc mužů, žen a dětí z Afriky. Dav sochu odválel na most a shodil ji do řeky. Slovy „byl rasista“ posprejovali také v Londýně pomník ministerského předsedy z doby druhé světové války Winstona Churchilla.

obrázek
Zdroj: ČT24

Floydova smrt v posledních týdnech vyvolala mezinárodní protesty proti rasismu a policejní brutalitě, která opět v USA oživila debatu o pomnících konfederačních vojáků, jež stále stojí v mnoha městech. Ve městě Mobile v Alabamě například minulý týden odstranili sochu jižanského admirála Raphaela Semmese.

Z centra Richmondu rovněž brzy zmizí jezdecký pomník jižanského generála Roberta E. Leeho a dlouho na svém místě zřejmě nevydrží ani socha konfederačního prezidenta Jeffersona Davise, která zdobí Kapitol ve státě Kentucky.

Názory na pomníky jižanských vojáků v USA se různí

V USA se o pomnících představitelů Konfederace, která během americké občanské války z let 1861 až 1865 hájila otroctví, diskutuje pravidelně. Zatímco někteří lidé je vnímají jako historické monumenty a součást jižanské kultury, jiní je považují za symboly rasismu a útlaku černochů.

Vlna odstraňování konfederačních symbolů začala v USA po rasovém útoku v červnu 2015 v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů a vyfotografoval se s historickou vlajkou Konfederace. Památníky Konfederace tak přestaly být považovány za neškodné kulturní symboly připomínající vzdor.

Po vzoru Jižní Karolíny, která odstranila konfederační vlajku z budovy zákonodárného sboru a sídla guvernérky, následovaly s odstraňováním konfederačních symbolů další státy. Naposledy zaznamenali v USA velkou vlnu odstraňování konfederačních soch v roce 2017.

Tehdy se jednalo o reakci na události ve městě Charlottesville, kde po demonstraci krajní pravice, jejímž cílem bylo mimo jiné zabránit odstranění sochy generála Leeho, najel pravicový radikál autem do skupiny odpůrců. Zabil mladou aktivistku a dalších 19 lidí zranil. Socha v Charlottesville zatím stojí na místě, několikrát ale byla zahalena do černého.

Austinský rektor nechal odstranit konfederační sochy

Po událostech v Charlottesville nechal rektor Texaské univerzity v Austinu odstranit z kampusu sochu Leeho a dalších tří prominentních představitelů Konfederace z 19. století. Odstranit jezdecké sochy Leeho i Thomase Jacksona se tehdy rozhodlo také například město Baltimore a další.

V dubnu 2018 byla z newyorského Central Parku také odstraněna socha kontroverzního lékaře Jamese Mariona Simse, který v 19. století prováděl experimenty na černých otrokyních, někdy dokonce opakovaně, aniž přitom používal anestetika.