„Bílý systém zanedbává lidi s jinou barvou pleti.“ Banksy reaguje na protesty v USA

Britský výtvarník Banksy dává svým nejnovějším dílem najevo odpor proti rasismu a policejní brutalitě. Zobrazuje černou postavu a vedle ní smuteční dekorace, včetně svíčky, jejíž plamínek zapaluje vlajku Spojených států. Jde o reakci na smrt George Floyda. Na jeho památku vyšly do ulic měst po celém světě tisíce lidí.

„Nejdřív jsem si myslel, že bych měl mlčet a naslouchat v této věci černochům. Ale proč bych to dělal? Není to jejich problém. Je můj,“ píše Banksy na Instagramu, kde své dílo reagující na Floydovu smrt zveřejnil. Připomněl, že „bílý systém lidi s jinou barvou pleti zanedbává“.

„Stejně jako poničené potrubí zaplavuje byt lidí žijících níž. Tento vadný systém jim dělá ze života peklo, ale jejich úkolem není ho opravit. Nemohou –⁠ nikdo je do bytu nahoře nepustí,“ uvádí Banksy. „Toto je bílý problém. A pokud ho běloši nenapraví, někdo bude muset vyjít nahoru a vykopnout dveře,“ varuje umělec.

George Floyd zemřel 25. května v Minneapolisu v americkém státě Minnesota, když mu policista při zatýkání déle než osm minut klečel na krku. Floyd opakovaně naříkal, že nemůže dýchat, policista však nepovolil. Zákrok vyvolal ve Spojených státech vlnu protestů, která se přelila i na další místa světa, včetně Česka.

Banksy se odvděčil uměleckým dílem i zdravotníkům

Banksy nedávno prostřednictvím svého díla dal také najevo vděk zdravotníkům za jejich práci v době pandemie nemoci covid-19. Poblíž pohotovosti Všeobecné nemocnice v anglickém Southamptonu se objevil obraz, na němž si malý klečící chlapec hraje s figurkou představující „supersestru“ s rouškou na obličeji.

Banksyho identita zůstává záhadou. Ví se o něm, že pochází z Bristolu a koncem 90. let přišel do Londýna. Jméno si udělal svými často sociálně kritickými i kontroverzními díly.

V Římě demonstrovalo proti rasismu několik tisíc lidí

V neděli demonstrovalo proti rasismu několik tisíc lidí v Římě, kde protestující stejně jako v dalších evropských městech podpořili americké manifestace. Do centra italské metropole podle agentury ANSA přišli manifestovat zejména mladí lidé a také celé rodiny.

Krátce po poledni všichni na demonstraci v Římě poklekli na jedno koleno a zvedli ruku se zaťatou pěstí. Stejnou dobu, jakou Floydovi klečel na krku policista, klečeli lidé v italském městě, někteří při tom křičeli „Nemohu dýchat“.

Na tři tisíce lidí se rovněž sešlo v centru Barcelony s transparenty „Rasismus zabíjí“ či „Na životech černochů záleží“ v angličtině a španělštině. Kvůli pandemii covidu-19 měli roušky, protože ve Španělsku stejně jako v některých jiných zemích platí povinnost chránit si nos a ústa, když nelze dodržet bezpečnou vzdálenost.

Protestující v Římě drží v rukou transparent
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK

Podle španělských médií v neděli přišlo několik set lidí také před americkou ambasádu v Madridu, kde rovněž protestovali proti rasismu. Španělé demonstrovali i v některých dalších městech.

V Bristolu demonstranti strhli sochu obchodníka s otroky

Tisíce lidí druhým dnem demonstrovaly rovněž před americkou ambasádou v Londýně. Britové vyšli pokojně demonstrovat do ulic i v Manchesteru, Nottinghamu či Edinburghu. V Bristolu ale strhli sochu obchodníka s otroky ze 17. století, uvedl server BBC.

V neděli policie také informovala, že v sobotu večer bylo v potyčkách při demonstracích zraněno čtrnáct policistů a zadrženo asi deset lidí. Lidé v Británii vyšli do ulic i přes varování ministra zdravotnictví Matta Hancocka, že se nemají shlukovat, protože hrozí šíření nákazy koronavirem.

Demonstranti měli na obličeji většinou ochranné roušky a v Edinburghu nesli i transparent „Rasismus je pandemie“. Stejně jako jinde v Evropě měli také Britové cedule s nápisy „Bez spravedlnosti není mír“ či „Black Lives Matter“ (Na životech černochů záleží), což je i název hnutí, které upozorňuje na případy policejního násilí. 

V Hongkongu se sešly desítky lidí

Desítky lidí protestovaly rovněž před americkým konzulátem v Hongkongu. Lidé, mezi nimiž byli hlavně zahraniční studenti žijící v Hongkongu a členové jedné místní organizace na ochranu lidských práv, ve vydatném lijáku stáli před konzulátem a drželi fotografie George Floyda a nápisy Black Lives Matter.

„Je důležité, aby se naše poselství dostalo i k ostatním lidem na světě, abychom jim připomněli, že i když jsme daleko, jsme stoprocentně myšlenkami s nimi – na černošských životech záleží,“ řekl agentuře Reuters jeden 28letý Brit.

  • Hnutí Black Lives Matter (v českém překladu „Na černošských životech záleží“) je jedním z organizátorů současných protestů kvůli násilné smrti George Floyda. Upozorňuje na případy brutality policistů vůči afroamerickému obyvatelstvu, které v řadě případů skončily tragicky.
  • Vzniklo 13. července 2013 jako reakce na zabití neozbrojeného sedmnáctiletého černošského mladíka Trayvona Martina, kterého v únoru 2012 zastřelil člen dobrovolné hlídky na Floridě.
  • Další zvýšení povědomí o BLM následovalo po incidentu ze srpna 2014, kdy ve Fergusonu ve státě Missouri zastřelil policista šesti ranami neozbrojeného osmnáctiletého černocha Michaela Browna, který kradl v obchodě. Událost vyvolala rozsáhlé nepokoje. Bělošský policista Darren Wilson obviněn nebyl, na práci u policie nicméně rezignoval. Nakonec jej ministerstvo spravedlnosti očistilo od všech podezření.
  • K zakladatelům hnutí patřily například americká herečka a aktivistka Patrisse Cullorsová, americká bojovnice za lidská práva Alicia Garzaová nebo americko-nigerijská spisovatelka a aktivistka Opal Tometivoá.
  • Hnutí má 16 poboček v USA, tři pobočky v Kanadě a aktivní je i v Británii. V roce 2016 se například po celé Británii konala série demonstrací, jež měly upozornit na údajnou diskriminaci černochů a etnických menšin v zemi. Koordinovaná akce se uskutečnila den po pátém výročí smrti Marka Duggana, jehož při noční kontrole v taxíku v severolondýnské čtvrti Tottenham zastřelil policista.
  • Hnutí v minulosti podpořila řada celebrit ze showbyznysu, některými kritiky je ale obviňováno ze šíření protipolicejních nálad. Kritice muselo hnutí čelit třeba po masakru pěti policistů v roce 2016 v Dallasu. Motiv byl zřejmě rasistický. Vyšetřovatelé útočníka identifikovali jako pětadvacetiletého černocha Micaha Xaviera Johnsona, který vyjednávačům podle médií řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté.
  • Představitelé BLM útok na policisty odsoudili s tím, že jim jde o spravedlnost a důstojnost, ne o vraždy policistů. Tehdy se sociálními sítěmi začal šířit hashtag #BlueLivesMatter podle modré barvy policejních uniforem. Černošský republikánský senátor ze státu Jižní Karolína Tim Scott zase reagoval na heslo Na černošských životech záleží heslem Na všech životech záleží.
  • V předvolební kampani v prezidentských volbách v roce 2016 podpořila hnutí kandidátka Demokratické strany Hillary Clintonová, ke které se členové hnutí předtím ale vyjadřovali kriticky, protože se podle nich problematice policejního násilí a rasismu nevěnovala.