Francie otevírá školy a restaurace. V Izraeli přibývá nakažených, země zvažuje návrat restrikcí

Události: Izrael zvažuje návrat restrikcí (zdroj: ČT24)

Obyvatelé některých zemí Evropské unie se dočkali dalšího rozvolňování přísných opatření zavedených v souvislosti s šířením koronaviru. Ve Francii se otevírají školy a v omezeném režimu i restaurace a bary. Preventivní opatření uvolňuje už delší dobu také Izrael, kde však v poslední době opět roste počet nově nakažených.

  • Země Evropské unie dále rozvolňují svá opatření.
  • Ve Francii se otevřely školy a v omezeném režimu i restaurace a bary.
  • Ve Španělsku přibyla v květnu po vlně propouštění vyvolané koronavirovou krizí poprvé nová pracovní místa.
  • V Izraeli a v Íránu v poslední době roste počet nově nakažených.
On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

V Izraeli je kvůli novým případům koronaviru v karanténě přibližně deset tisíc učitelů a žáků. Jenom v úterý do ní muselo odejít 3700 lidí. Náměstek generálního ředitele z ministerstva zdravotnictví Itamar Grotto řekl, že jakmile denní přírůstek nových případů přesáhne stovku, obnoví restrikce.

V pondělí zaznamenali v Izraeli 97 nových nakažených. Grotto upozornil, že před čtrnácti dny přibývalo denně dvanáct až dvacet případů. Na nové nakažené se přichází díky navýšenému testování. „Je to také zneklidňující v tom smyslu, že je to plošné, je to na více místech Izraele, není to jedno ohnisko,“ doplnil zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Některé školy už podle něj opět zavřely. „V médiích kolují zatím nepotvrzené náznaky, že ministerstvo zdravotnictví bude v nejbližší době navrhovat zpětnou uzávěru všech středních škol a škol, které odpovídají českým základním školám druhého stupně, a to do konce židovského roku, tedy do září,“ dodal zpravodaj.

Izrael v minulých týdnech uvolňoval protipandemická opatření, otevřely se restaurace, synagogy, veřejná doprava i školy, i když s povinnými rozestupy a povinným nošením roušek.

Druhým dnem za sebou ohlásil nové tři tisíce infikovaných Írán. Údaje o tak vysokém počtu nově infikovaných naposledy přicházely v březnu. Tamní ministr zdravotnictví Saíd Namakí si znovu stěžoval, že někteří občané nedodržují doporučení. Írán zahájil uvolňování v polovině dubna. Nejnižší statistické údaje byly ohlášeny 2. května a od té doby se čísla znovu postupně zvyšují.

Zpravodaj ČT Borek: Růst počtu nakažených v Izraeli je vážný (zdroj: ČT24)

Francie otevírá školy a částečně restaurace

Francouzský premiér Édouard Philippe minulý týden oznámil, že boj proti koronaviru postupuje úspěšněji, než vláda ještě v březnu očekávala. Jak tehdy uvedl, díky příznivým číslům může země vstoupit do druhé fáze uvolňování restrikcí.

Počínaje úterkem tak začínají v omezeném režimu opět fungovat bary a restaurace. Pařížská radnice zatím povolila jen předzahrádky, interiéry kaváren a restaurací zůstanou zákazníkům uzavřeny do 22. června.

Urychlila se také obnova výuky na základních a středních školách a lidé už mohou v rámci země cestovat na delší vzdálenosti než 100 kilometrů od domova. Pařížské parky se otevřely s předstihem již v sobotu.

Události: Ve Francii se otevírají školy i restaurace (zdroj: ČT24)

Tvrdě dopadla pandemie i na nejrůznější kulturní akce a výstavy. Například velkolepá výstava renesančního umělce Raffaela Santiho v Římě musela své brány uzavřít jen tři dny poté, co je otevřela. Její kurátoři ale dokázali udržet pohromadě všech 120 děl, a výstava tak mohla v úterý opět otevřít. K vidění bude do 30. srpna.

Italové také kvůli doznívající koronavirové epidemii nezvykle tiše oslavili státní svátek, kterým si každoročně připomínají vznik republiky po druhé světové válce. Namísto tradiční vojenské přehlídky, která byla kvůli nákaze zrušena, prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte společně položili věnce u památníku v centru Říma. V metropoli se konala i protivládní demonstrace pravicových stran, jejíž účastníci ovšem podle italských médií porušili pravidla pro veřejné shromažďování.

Ve Španělsku přibyla nová pracovní místa

Ve Španělsku přibyla v květnu po vlně propouštění vyvolané koronavirovou krizí poprvé nová pracovní místa. Díky postupnému uvolňování protiepidemických opatření jich ekonomika vytvořila 97 462. V porovnání s loňským květnem je ale celkový počet pracovních míst v zemi o 885 985 menší.

Jen ve druhé polovině března v zemi zaniklo 900 tisíc pracovních pozic. Většina nových míst vznikla v zemědělství, na stavbách a ve službách, které byly v květnu alespoň částečně schopné obnovit činnost. Tvorba pracovních míst v průmyslu stagnovala. 

Madridský region čelí stížnosti za špatné kroky v pandemii

Španělská asociace na ochranu práv důchodců poslala k soudu vedení madridského regionu. To podle ní nepřijalo v nynější pandemii dostatečná opatření a způsobilo tak, že oblast registruje nejvíce úmrtí s koronavirem v zemi. Podle asociace připadá z celkového počtu úmrtí s covidem-19 ve Španělsku asi 70 procent na domovy pro seniory. Ministerstvo zdravotnictví však takovou statistiku nezveřejnilo.

Stížnost konkrétně směřuje na předsedkyni vlády madridského autonomního regionu Isabelu Díazovou Ayusovou a dva členy jejího kabinetu. Viní je mimo jiné z toho, že nezajistili dostatečné zdravotnické služby v domovech pro seniory. Podle obvinění mělo mimo jiné vedení regionu najmout více zdravotníků a zajistit převoz nakažených z domovů pro seniory do soukromých nemocnic.

WHO: Brazílie je daleko od stabilizace epidemie

Brazílie, která je po USA druhou zemí nejvíce zasaženou koronavirem co do počtu nakažených, oznámila za poslední den na 11 600 nově potvrzených případů, což je o téměř pět tisíc méně než o den dříve. Světová zdravotnická organizace (WHO) nicméně upozornila, že Brazílie je ještě „daleko od stabilizování epidemie“. Podobně naléhavá je podle WHO situace dál také v Peru, Mexiku nebo Chile.

Ve Velké Británii zemřelo během pandemie o 62 tisíc lidí více, než bylo během stejného období v průměru obvyklé v uplynulých pěti letech. Oznámil to podle agentury Reuters statistický úřad ONS. Podle epidemiologů jde o nejlepší ukazatel skutečného počtu obětí nákazy, kterých země do pondělí potvrdila necelých 40 tisíc, což je i tak druhý nejvyšší počet na světě po USA. 

V USA za posledních 24 hodin přibylo více než 20 tisíc nakažených a 743 úmrtí s koronavirem. V obou případech jde o mírný nárůst oproti předchozímu dni. Celkově už úřady zaznamenaly 1 809 109 infikovaných, z nichž 105 099 po komplikacích doprovázejících nemoc covid-19 zemřelo. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na americkou Univerzitu Johnse Hopkinse. 

Ekonomika Spojených států by mohla pociťovat negativní dopady nynější koronavirové krize zhruba jedno desetiletí. Vyplývá to z prognóz Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO). Úřad předpokládá, že koronavirus v letech 2020 až 2030 připraví USA o ekonomickou produkci v hodnotě 7,9 bilionu dolarů (190 bilionů korun) po očištění od inflace.