Ruští prokurátoři žádají 18 let vězení pro Američana, viní ho ze špionáže

Ruští prokurátoři požádali v pondělí moskevský soud, aby Američana Paula Whelana potrestal osmnácti lety odnětí svobody za špionáž. Whelan, který má také britské, irské a kanadské občanství, ve svém závěrečném vystoupení požádal soud, aby jej zprostil obvinění, protože je nevinen, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na obhájce Vladimira Žerebjonkova. Soud podle advokáta vynese rozsudek 15. června. Whelanovi hrozí trest od deseti do dvaceti let vězení.

Agentura připomněla, že proces pozorně sledují Spojené státy, jejichž velvyslanec mnohokrát přijel k soudu. Do sálu ale nebyl ani jednou vpuštěn, proces se koná s vyloučením veřejnosti, protože se mohou probírat přísně tajné informace.

Podle obhájce z výslechu svědků před soudem vyplynulo, že Whelana sledovaly ruské tajné služby už několik let před zadržením. V stíhání svého mandanta spatřuje „známky provokace“. 

Whelanův případ, podobně jako případ amerického investora Michaela Calveyho, který čelí v Rusku obvinění ze zpronevěry, zatěžuje komplikované vztahy mezi Moskvou a Washingtonem.

Ruská tajná služba FSB v prosinci roku 2018 ohlásila, že Američana přistihla „při špionážní činnosti“. Agentura Rosbalt uvedla, že Whelan údajně v moskevském hotelu Metropol získal nosič dat s utajovanými informacemi.

Paměťový klíč, na němž prý byla uložena jména spolupracovníků ruských tajných služeb, Whelanovi v jeho hotelovém pokoji předal jistý ruský občan. Po několika minutách tam poté vtrhli příslušníci FSB, nosič dat Whelanovi zabavili a jeho zatkli.

Jeho známé si údajně vytipovaly americké tajné služby

Paul Whelan, který umí rusky, se prý asi před dvanácti lety zaregistroval na internetových stránkách oblíbených v Rusku. Některé jeho známé si podle ruských tajných služeb vytipovaly americké tajné služby kvůli tomu, že mohli mít přístup k utajovaným informacím.

Ruské úřady v roce 2018 povolily americkému velvyslanci v Moskvě, aby Whelana navštívil v moskevské věznici Lefortovo, kde byl zadržován. Američan v minulosti sloužil u americké námořní pěchoty, u níž dosáhl hodnosti seržanta. V letech 2004 a 2006 absolvoval dva turnusy ve válečném Iráku.

Whelanovo zatčení přišlo v době, kdy rusko-americké vztahy byly na nejnižší úrovni kvůli ruské agresi na Ukrajině, válce v Sýrii a obviňování Ruska z vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016.