Zavřeno poprvé od války. Muzeum Grévin sčítá škody, návštěvníci stále v nedohlednu

Události: Muzeum Grévin sčítá škody kvůli koronaviru (zdroj: ČT24)

Cestující ze Španělska a Velké Británie čeká ve Francii čtrnáctidenní karanténa. V mnoha francouzských turistických oblastech proto přestávají počítat se zahraniční klientelou, minimálně v první fázi léta. Správci muzeí a památek si navíc nejsou jistí, zda se jim otevření letos vůbec vyplatí.

Muzeum voskových figurín Grévin je jednou z nejpopulárnějších turistických destinací v Paříži. Ročně jej navštíví na osm set tisíc lidí.

Za celou svou historii bylo zavřené jedinkrát, a to na půl dne během druhé světové války. Epidemie covidu-19, která zasáhla Francii velmi těžce, ale všechno změnila. Voskové figuríny zde na své obdivovatele marně čekají už od poloviny března.

Muzeum tak musí sčítat ztráty. Podle jeho ředitele Yvese Delhommeaua přišlo už o milion eur, škody ale budou ještě vyšší. „Jezdilo k nám hodně návštěvníků ze zahraničí, z Blízkého východu, z Afriky a jiných částí světa. Bez těchto klientů se musíme obejít a spoléhat spíše na turisty z blízkého okolí,“ říká.

Voskové figuríny zůstávají pod igelitovou plachtou
Zdroj: ČT24

Lidé se do muzeí nepohrnou

Podobně na tom jsou ale i další oblíbená turistická místa. Otevřeny jsou pouze menší muzea a zahrady, které leží v zelené zóně. Ta velká, jako Musée d'Orsay či Louvre, která vláda zařadila do nejrizikovější, červené zóny, s otevřením v dohledné době nepočítají. Turisté se navíc do interiérů příliš nepohrnou.

„Po uvolnění karantény budou chtít lidé jezdit spíše do přírody, k moři či do hor, než chodit do muzeí,“ tuší Delhommeau. Tento trend dopadne tvrdě právě na Paříž, kde může být riziko nákazy vyšší. O otevření hranic a budoucnosti turistické sezony bude francouzská vláda jednat začátkem června.