V Karáčí se zřítilo letadlo se stovkou lidí na palubě. Podle úřadů mělo technické problémy

Události, komentáře: letecký publicista Ladislav Keller (zdroj: ČT24)

V pákistánském Karáčí havarovalo civilní letadlo. Karáčský starosta Vasim Achtar sdělil, že neštěstí nepřežil nikdo ze 107 lidí na palubě. Některá pákistánská média ale hovoří o přeživších, lékař jedné z místních nemocnic potvrdil úmrtí nejméně pěti lidí. Agentura Reuters zmiňuje dva přeživší. Airbus A-320 spadl do obydlené oblasti poblíž letiště, podle úřadu pro civilní letectví měl technické problémy.

Informace médií o počtu lidí na palubě se ale od údaje sděleného starostou liší. Podle pákistánského deníku Dawn řekl mluvčí letecké společnosti PIA, jíž letadlo patřilo, že na palubě bylo devadesát pasažérů a osmičlenná posádka.

Televize Geo už zveřejnila seznam cestujících, podle nějž na palubě cestovalo 51 mužů, 31 žen a devět dětí. Úřad pro civilní letectví sdělil, že v letadle bylo 99 lidí včetně posádky.

Podle Geo bylo možné z trosek vyprostit patnáct až dvacet lidí a osm lidí bylo kvůli zranění převezeno do nemocnice. Televize také oznámila, že při nehodě přišel o život novinář Ansar Nakvi, který v minulosti pracoval pro stanici The News. Na palubě byl také ředitel paňdžábské banky Zafar Masúd, jehož rodina potvrdila, že přežil.

Události: Pád letadla v Pákistánu (zdroj: ČT24)

Dopad letadla zničil minimálně šest domů

Achtar řekl, že zničeno bylo nejméně šest domů. Náčelník generálního štábu armády Džaved Badžva kondoloval pozůstalým. Geo oznámila, že se podařilo asi dvacet lidí vyprostit z trosek, ale našlo se tělo pětiletého dítěte a dalšího člověka. Záchranné práce stále pokračují.

Airbus startoval v jednu hodinu odpoledne místního času (v 10:00 SELČ) z Láhauru a v Karáčí měl přistát za necelé dvě hodiny. Před přerušením kontaktu posádka oznámila podle pákistánské agentury pro civilní letectví selhání jednoho motoru a požádala o nouzové přistání.

Svědci viděli letadlo několikrát zakroužit v blízkosti letiště. Podle stanice Geo dostal pilot informaci, že jsou na přistání připraveny obě letištní dráhy. Na místo vyjely sanitky a záchranáři a armáda poslala jednotku rychlého nasazení.

Na televizních záběrech bylo vidět poblíž místa neštěstí mnoho lidí. Sanitky si mezi nimi musely klestit cestu. Armáda vyslala také vrtulník k odhadu škod a potřebného zásahu záchranářů. Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo mimořádnou situaci ve všech velkých karáčských nemocnicích.

Poslední podobné neštěstí se odehrálo 8. ledna. Tehdy se v Teheránu zřítil ukrajinský letoun Boeing 737. Neštěstí tehdy nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě. Írán po několika dnech přiznal, že letoun omylem zasáhla protiletadlová střela.

Před rokem 10. března spadlo letadlo po startu z etiopské Addis Abeby. Havárie si tenkrát vyžádala 157 životů, mezi nimi byli i čtyři Slováci.

  • 28. července 2010 - V horách u pákistánského Islámábádu se za špatného počasí zřítilo letadlo Airbus A321-231 se 152 lidmi na palubě; nehodu nikdo nepřežil.
  • 20. dubna 2012 - Deset minut před přistáním se na letišti Bénazír Bhuttové u Islámábádu zřítil během bouřky a krupobití letoun Boeing 737; zahynulo všech 127 osob na palubě.
  • 3. června 2012 - Nejméně 165 osob, z toho 153 v letadle, zahynulo při pádu letounu McDonell Douglas MD-83 do hustě osídleného předměstí nigerijského města Lagosu.
  • 8. března 2014 - Letadlo s 239 lidmi na palubě na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu se ztratilo z radarů. Předpokládá se, že se Boeing 777 zřítil v jižní části Indického oceánu. První trosky letounu ale moře vyplavilo teprve v létě 2015.
  • 17. července 2014 - U vesnice Hrabove na východě Ukrajiny se v oblasti ovládané proruskými separatisty zřítil malajsijský Boeing 777 z letu MH17 s 298 lidmi na palubě, nikdo nepřežil. Podle ukrajinských úřadů letadlo sestřelila protiletadlová raketa, z odpovědnosti se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinské vládní síly.
  • 24. července 2014 - V Mali se zřítil letoun McDonnell Douglas MD-83 směřující z Ouagadougou v Burkině Faso do Alžíru; neštěstí, za kterým bylo nejspíše špatné počasí, nepřežil nikdo ze 116 lidí na palubě.
  • 28. prosince 2014 - Krátce po odletu z indonéské Surabaye do Singapuru se za špatného počasí zřítil letoun Airbus A320-216. Jeho trosky byly nalezeny až po dvou dnech; všech 162 osob na palubě zemřelo.
  • 24. března 2015 - Letoun Airbus A320 mířící z Barcelony do Düsseldorfu se zřítil na jihu francouzských Alp u obce Le Vernet; zahynulo všech 150 osob na palubě. Katastrofu způsobil v sebevražedném úmyslu pilot.
  • 30. června 2015 - Letoun typu C-130B Hercules indonéského letectva se zřítil krátce po startu do hustě obydlené čtvrti města Medan. Zemřelo všech 121 osob na palubě a dalších nejméně 22 lidí na zemi.
  • 31. října 2015 - Na egyptském Sinajském poloostrově se po startu zřítilo charterové letadlo Airbus A321 s 224 lidmi na palubě, nikdo nepřežil. Příčinou neštěstí byl nejspíš výbuch bomby, k činu se přihlásila organizace Islámský stát.
  • 7. června 2017 - Barmské vojenské letadlo se 122 lidmi na palubě se zřítilo v Andamanském moři. Všichni na palubě zahynuli.
  • 11. dubna 2018 - Krátce po startu z vojenské základny Búfarík v severním Alžírsku se zřítilo do neobydlené oblasti dopravní letadlo Il-76, zahynulo 257 lidí, včetně deseti členů posádky.
  • 18. května 2018 - V Havaně se po startu z letiště Josého Martího zřítil Boeing 737 aerolinek Cubana de Aviación. Ze 113 osob na palubě přežily tři ženy, jedna později zemřela.
  • 29. října 2018 - Letadlo indonéské společnosti Lion Air, které mířilo z Jakarty na Sumatru, krátce po startu havarovalo a zřítilo se do moře u ostrova Jáva. Na palubě se nacházelo 189 lidí, nikdo nepřežil.
  • 10. března 2019 - Šest minut po startu z Addis Abeby se zřítil Boeing 737 společnosti Ethiopian Airlines se 157 lidmi na palubě, nikdo nepřežil; mezi oběťmi byli i čtyři Slováci.
  • 8. ledna 2020 - Krátce po startu z letiště v Teheránu se zřítil ukrajinský Boeing 737, havárii nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě. Írán po několika dnech přiznal, že letoun omylem zasáhla protiletadlová střela.