Amnesty International: Asadova armáda a Rusko v Sýrii útočily na nemocnice a školy

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada a spojenecké ruské síly podle publikované zprávy organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) útočily v uplynulém roce v severozápadní Sýrii na nemocnice a školy. Podle AI se tak dopustily válečných zločinů. Dokument o bezmála čtyřiceti stranách uvádí, že mezi květnem 2019 a únorem 2020 podnikla syrská armáda se svými spojenci nejméně 18 takových útoků.

„Důkazy dokládají, že zdokumentované útoky syrských a ruských vládních sil v plném rozsahu znamenaly nesčetné množství závažných porušení mezinárodního humanitárního práva,“ uvádí zpráva s tím, že jde o válečné zločiny.

Většina z útoků v provinciích Idlib, Hamá a Aleppo se podle organizace Amnesty International stala mezi lednem a únorem letošního roku, při nejnovějším tažení syrské vlády, jehož cílem je dobýt poslední hustě obydlené území kontrolované povstalci.

Eskalace bojů přinutila skoro milion lidí opustit domovy. Mnozí pak skončili v přelidněných uprchlických zařízeních u uzavřené turecké hranice.

Od března víceméně platí klid zbraní, statisíce vysídlených lidí ale stále závisí na humanitární pomoci, zatímco opozicí ovládaná oblast se připravuje na pandemii covidu-19.

Asad prý použil barelové a kazetové bomby

Autoři studie hovořili se 74 lidmi, včetně očitých svědků útoků, vysídlených osob, místních i zahraničních humanitárních pracovníků a zaměstnanců OSN. Zpráva se také opírá o video a fotodokumentaci, záznamy radiové komunikace a satelitní data. Zastoupení Sýrie a Ruska při OSN podle agentury DPA obvinění nekomentovaly.

Při dvou z 18 útoků na nemocnice a školy byly podle AI použity barelové bomby, které jsou podle části expertů z hlediska mezinárodního práva nelegální. Z těchto útoků AI viní syrskou armádu.

Mezi zdokumentovanými útoky byl ruský nálet u nemocnice v Aríhá v provincii Idlib 29. ledna. Zničeny při něm byly dva obytné domy a o život přišlo 11 civilistů. „Cítil jsem jsem se tak bezmocný. Můj přítel a kolega zemřel, děti a ženy venku křičely (…) Byli jsme všichni paralyzováni,“ uvedl lékař, který útok přežil. Odstranění těl z trosek podle něj trvalo záchranářům další dva dny.

AI také obvinila syrskou armádu z použití kazetové munice zakázané ve stovce zemí při útoku na školu v Idlibu 25. února. O život tehdy přišli tři lidé.

Kazetová bomba
Zdroj: ČT24/youtube.com

Jedna z učitelek AI popsala, jak kazetová bomba zabila jejího studenta. Uvedla, že šlo o kazetovou bombu, jelikož slyšela mnoho menších výbuchů, „jako kdyby šrapnel padal z nebe“.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo potlačování protirežimních demonstrací v roce 2011, se postupně zkomplikovala zapojením různých regionálních a zahraničních sil. Násilí si vyžádalo už nejméně 400 tisíc lidských životů a dalších více než 11 milionů obyvatel, což je asi polovina předválečné populace země, muselo opustit domovy. Z toho 5,6 milionu lidí uprchlo do zahraničí.

Horizont ČT24: V syrském Idlíbu hrozí humanitární katastrofa (zdroj: ČT24)