Matovič dostal „kulaté razítko“. Slovenští poslanci vyslovili důvěru jeho kabinetu

Matovič poděkoval poslanci Smeru za jeho hlas (zdroj: ČT24)

Slovenská sněmovna vyslovila důvěru nové vládě premiéra Igora Matoviče (OĽaNO), která vzešla z únorových parlamentních voleb. Kabinet po týden trvající rozpravě o jeho programovém prohlášení podpořilo 93 ze 141 přítomných poslanců, tedy potřebná nadpoloviční většina.

„Jsem rád, že obrazně máme od parlamentu kulaté razítko k vládnutí a že nám parlament vyslovil důvěru. Chceme Slovensko změnit na zemi, kde se bude dobře žít nejen zbohatlíkům, kterým sloužila strana Smer posledních dvanáct let, ale každému občanovi,“ uvedl premiér Matovič po hlasování. Dodal, že země stojí před zkouškou, zda je skutečně sociálním státem, který pomáhá tam, kde je třeba.

Ještě před hlasováním Matovič kritizoval poslance opozičního Smeru-SD, kteří opustili jednací sál, stejně jako když parlamentu předkládal vládní prohlášení. Opozici ale následně poděkoval za „souboj argumentů“ z posledních dní, což je podle něj jejím hlavním úkolem. 

Opoziční poslanci ve dřívější rozpravě o programovém prohlášení tvrdili, že vláda nemá peníze na splnění všech slibů. Kritizovali rovněž, že kabinet do zmíněného dokumentu nezahrnul termíny naplnění svých záměrů.

Tři chybějící koaliční hlasy a jeden omylem z opozice

Pro programové prohlášení vlády nehlasovaly tři koaliční poslankyně. Členka strany SaS Jana Cigániková už dříve ohlásila, že program vlády s ohledem na její plány ohledně případného zavedení jen jedné zdravotní pojišťovny podpořit nehodlá. „Nejsem tím nadšená, není mi to příjemné, ale do politiky jsem šla prosazovat věci, kterým věřím. Nezahodím všechno, co jsem se za poslední čtyři roky o zdravotnictví naučila,“ uvedla Cigániková, která je zároveň předsedkyní zdravotnického výboru.

Pro vládu nehlasovala ani poslankyně a volební lídryně OĽaNO Mária Šofranko, která se po operaci páteře ujme mandátu až v květnu. V Národní radě nebyla ani členka Za ľudí Alexandra Pivková, která je zároveň primátorkou Lučence a dopoledne v něm vedla zastupitelstvo.

Naopak jeden hlas získala Matovičova vláda z opozičního tábora, když pro ni omylem hlasoval člen Smeru Vladimír Faič.

Vláda slibuje boj proti korupci a reformu justice

Koalice složená z Matovičova hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) prezentujícího se jako protikorupční, konzervativního hnutí Sme rodina, liberální strany Sľoboda a solidarita (SaS) a středové strany Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky slíbila v příštích čtyř letech kromě jiného očistu justice či boj proti korupci. Má v parlamentu ústavní většinu.

Matovičův kabinet vystřídal předchozí koaliční vládu v čele se sociálními demokraty (Smer-SD) někdejšího premiéra Roberta Fica. Smer, který byl u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006, skončil po volební porážce v opozici. Druhou opoziční stranou v nynějším volebním období je krajně pravicová formace Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).