Řecko přesouvá žadatele o ochranu z přeplněných táborů do prázdných hotelů

V Řecku se začínají přesouvat první žadatelé o azyl z táborů na ostrovech do ubytovacích zařízení na pevnině. Celkem se to týká více než 2300 lidí. V první vlně se přesunou staří a nemocní, zbytek z tohoto počtu by měl následovat do dvou týdnů. Cílem je snížit riziko nakažení koronavirem, které je v přeplněných táborech vysoké.

„Asi dvě stovky z nich jsou starší šedesáti let. Zbytek jsou chronicky nemocní a jejich rodinní příslušníci,“ upřesnil zpravodaj ČT Václav Černohorský. Připomněl, že vláda chce azylanty přemístit do prázdných hotelů a kempů na pevnině.

V táborech na ostrovech se dosud žádný případ neobjevil. Pandemie zasáhla tři zařízení na pevnině, úřady v nich okamžitě vyhlásily karanténu.

Naposledy v úterý prokázaly testy nákazu koronavirem u 150 migrantů ubytovaných provizorně v hotelu na poloostrově Peloponés. Celkem našlo v hotelu ve městě Kranidi útočiště 470 lidí převážně ze subsaharské Afriky.

Nevyslyšené prosby

Lékaři bez hranic a další organizace zajišťující základní potřeby lidí v táborech už týdny vyzývají k jejich úplné evakuaci. Jsou totiž přeplněné a jsou v nich špatné hygienické podmínky.

Řecko je nejčastěji první unijní zemí, kam přicházejí lidé prchající před válkou, diktaturou nebo bídou. Jeho kapacity jsou přetížené, a země proto dlouhodobě žádá partnery v EU, aby mu pomohli a část lidí přijali. Především země Visegrádské skupiny včetně Česka to však striktně odmítají a místo toho nabízí pomoc s ochranou hranic.

Některé země však Řecku nabídly převzetí 1600 nezletilých migrantů. Takových je v balkánské zemi na 40 tisíc.