Slovenští poslanci si zvolili vedení parlamentu. Místopředsedou je i expremiér Pellegrini

Bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini se stal jedním ze čtyř místopředsedů parlamentu, rozhodli poslanci v tajném hlasování. Pellegrini je místopředsedou sociálních demokratů (Smer-SD) někdejšího šéfa vlády Roberta Fica. Předsedou parlamentu se stal už v pátek šéf vládní strany Sme rodina Boris Kollár.

Kromě Pellegriniho se stali místopředsedy parlamentu Milan Laurenčík (SaS), Gábor Grendel (OĽaNO) a Juraj Šeliga (Za ľudí).

Nový kabinet premiéra Igora Matoviče (OĽaNO) jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová v sobotu. Jedno ze čtyř křesel místopředsedů parlamentu vyčlenila nová čtyřčlenná vládní koalice zástupci opozice.

Fico, který je šéfem poslaneckého klubu Smeru-SD, již dříve řekl, že Pellegrini obsadí nejvyšší politickou funkci, která straně po volbách připadne.

Jeden z nejpopulárnějších slovenských politiků Pellegrini byl volebním lídrem Smeru-SD, který však letos parlamentní volby nevyhrál. V opozici skončili sociální demokraté spolu s krajně pravicovou stranou Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.