Koronavirus mise nezastaví, plaťte víc, NATO je potřeba, vzkázal zemím Stoltenberg

Šíření koronaviru nebude mít žádný vliv na mise Severoatlantické aliance ve světě a snižování počtů vojáků v Afghánistánu bude pokračovat podle plánu. Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Vlády zemí Aliance by měly navzdory očekávaným ekonomickým dopadům pandemie dodržet své sliby a přidat peníze na obranu, zdůraznil šéf NATO.

„Musíme chránit své zaměstnance a lidi, ale zároveň zajistit, aby NATO bylo v této kritické chvíli funkční,“ zdůraznil Stoltenberg na tiskové konferenci, na níž představil zprávu o činnosti NATO v loňském roce.

Připomněl mimo jiné, že loni začala část členských zemí zvyšovat své rozpočty na obranu, avšak k cíli v podobě dvou procent hrubého domácího produktu má většina států včetně Česka ještě daleko.

Spojenecké země očekávají velký ekonomický dopad omezení způsobených koronavirem a budou nuceny investovat značné sumy do zmírnění jeho následků. Podle Stoltenberga by však nehledě na to měly myslet i na nárůst obranných příspěvků.

Na ten dlouhodobě tlačí americký prezident Donald Trump, podle jehož názoru USA na bezpečnost svých spojenců finančně doplácí. „Na základě národních plánů, které státy zaslaly NATO, očekávám, že své závazky dodrží. I když víme, že čelí složité situaci,“ prohlásil Stoltenberg.

NATO pomáhá v době krize, zdůraznil Stoltenberg

Výdaje na armádu se podle něho spojencům vyplatí nejen s ohledem na obrannou roli Aliance, ale i v současné krizové situaci. „V mnoha aliančních zemích nyní ozbrojené složky pomáhají s logistikou, poskytují vojenské nemocnice a další kapacity,“ připomněl šéf NATO.

Spojenecké jednotky na misích ve světě nebo síly rychlé reakce v pobaltských státech podle něho zůstanou v plném nasazení bez ohledu na šíření viru. Žádný případ koronaviru mezi aliančními vojáky nebyl hlášen a příslušníci misí zavedli zvláštní hygienická opatření, dodal Stoltenberg.

V Afghánistánu podle něj bude NATO pokračovat v misi s cílem přimět radikální islamisty z hnutí Taliban k uzavření míru s tamní vládou. Počet vojáků v afghánské mírové misi se podle dřívějších plánů sníží ze současných přibližně 16 tisíc asi o čtvrtinu. Ze země se už začali stahovat američtí vojáci poté, co v únoru USA dojednaly s Talibanem mírovou dohodu.