V Libyi osvobodili dva rukojmí z Ghaní, o osudu Čecha nejsou informace

Tripolis/Dháka - Dva občané Bangladéše, unesení 6. března ve skupině devíti zaměstnanců ropného pole Ghaní, se dostali ze zajetí. O jejich propuštění dnes informovalo bangladéšské ministerstvo zahraničí. Oba muži jsou na svobodě od úterního večera, přes noc byli v nemocnici v Syrtě. Osud zbývajících sedmi lidí včetně českého občana zůstává neznámý.

„Vítáme, že část unesených byla propuštěna a v úzké koordinaci se zahraničními partnery vyvíjíme maximální úsilí, aby byli propuštěni i zbývající unesení,“ sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „V tuto chvíli však nemůžeme poskytnout žádné nové ověřené informace o stavu českého občana či průběhu pátrací operace,“ dodala. 

Kromě Čecha jsou mezi zbylými rukojmími čtyři Filipínci, Ghaňan a Rakušan. Rakousko tvrdí, že se k únosu ještě žádná skupina nepřihlásila a neexistuje ani požadavek na výkupné. Manila ale únos přičítá Islámskému státu a k tomu se přiklání také Praha.

Propuštění obou mužů ve věku 38 a 40 let se podle bangladéšského ministerstva zahraničí uskutečnilo na základě „rychlé iniciativy a neustálému úsilí“ ministerstva a velvyslanectví. O případném výkupném se prohlášení ministerstva nezmiňuje. Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Martin Weiss dnes agentuře APA řekl, že unesení byli brzy rozděleni do dvou skupin. Oba Bangladéšané prý byli zadržováni ještě s rovněž uneseným Ghaňanem. Není však jasné, zda byl propuštěn i on.

Oba propuštění Bangladéšané jsou v dobrém stavu a dnes by měli být převezeni do Tripolisu. Odhaduje se, že v Libyi je stále 30 000 dělníků z Bangladéše. 

Ropné zařízení v Libyii
Zdroj: ČT24

Unesení cizinci pracovali pro rakouskou společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi.

V zemi panuje chaos od revolučního roku 2011. Po svržení Muammara Kaddáfího se nepodařilo vybudovat funkční státní instituce a zemi mají v rukou soupeřící milice, dva kabinety a dva parlamenty. Pro cizince je situace mimořádně nebezpečná, takže většina států zavřela svá velvyslanectví a evakuovala jejich personál. V posledních týdnech se islámští radikálové zaměřili na ropná pole, odkud na doporučení libyjské vlády většina společností evakuovala své zaměstnance.

V Maroku se konají pod záštitou OSN diplomatická jednání, jejichž cílem je vytvořit libyjskou vládu národní jednoty a dohodnout se na trvalém příměří.