Koronaviru navzdory. Severoitalský Milán začal po uplynulém týdnu opět ožívat

Horizont: Italský Milán začíná po minulém týdnu zase ožívat (zdroj: ČT24)

Šíření koronaviru dopadá na turismus. V Británii například kvůli prudkému poklesu po dlouhých problémech zkrachovala letecká společnost Flybe. Česká republika zase od čtvrtka zakázala všechny lety na sever Itálie. Tamní města v čele s Milánem ale přesto začala opět ožívat.

Do obvyklého ruchu jeden a půl milionového města má ještě daleko – Milán přesto oproti minulému týdnu viditelně ožívá. Znovu se otevřel tamní dóm, na náměstí se vrátily stánky a úřady zpřístupnily většinu muzeí.  

I když tramvaje a autobusy stále nejsou přeplněné jako obvykle, využívá je výrazně víc lidí než před týdnem. Školy nefungují. Rodiny s dětmi už ale nesedí doma a zaplnily parky a hřiště. 

Ven vyrazila i Češka Johana Schulzová, která v Miláně žila přes deset let. „Není to normální situace, ale ten minulý týden byl šok. Teď se lidé trochu osmělují,“ popsala Schulzová, která v Miláně předsedá českému spolku.  

Přísnější pravidla platí i v barech

Politici sice doporučují lidem starším 65 let, aby zůstali doma, někteří se však od vycházek odradit nenechají. Opatření ale podle Schulzové Italové dodržují. „Lidé se prostě přizpůsobili,“ uvedla.  

Milánské bary nyní zůstávají otevřené i po šesté hodině večer. Popíjí se v nich ale pouze u stolů a bez přátelských objetí. Obsluha má dohlížet na to, aby hosté seděli nebo stáli aspoň metr od sebe.

Stejné zásady i nadále platí v práci. Část lidí se sice do kanceláří vrací, mnozí zaměstnanci ale dál pracují z domova. Prázdné zůstávají i tamní školy, život v Milánu tak plyne v prázdninovém tempu.