Koronavirus dorazil i na Island. V Itálii dvě desítky mrtvých, Švýcarsko ruší ženevský autosalon

Události: Nejhůř zasaženou zemí v Evropě zůstává Itálie, zemřelo tam 20 lidí (zdroj: ČT24)

Světová zdravotní organizace (WHO) zvýšila globální riziko kvůli šířícímu se koronaviru na „velmi vysoké“. Úřady v Litvě, na Novém Zélandu, v Bělorusku, na Islandu, v Nigérii a Mexiku potvrdily první případy. Jedna z japonských prefektur vyhlásila stav nouze, lidé tam nemají o víkendu vycházet z domu. Itálie hlásí už 21 obětí a Švýcarsko kvůli koronaviru zakázalo všechny akce, kterých by se mělo účastnit víc než tisíc lidí. Německo ruší obří cestovní veletrh v Berlíně.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Nákaza koronavirem se v Litvě podle vlády potvrdila u devětatřicetileté ženy, která se v pondělí vrátila z konference v severoitalské Veroně. Pacientka je v izolaci v nemocnici v severolitevském městě Šiauliai. Má pouze mírné příznaky bez zvýšené teploty. Úřady nechají otestovat také ty, kteří vedle ženy seděli v letadle.

Novozélandské ministerstvo zdravotnictví mezitím informovalo, že se nemoc COVID-19 potvrdila u zhruba šedesátiletého člověka, který se nedávno vrátil na Nový Zéland z Íránu, kde si koronavirus po Číně dosud vyžádal nejvíce obětí na životech. Infikovaný je v nemocnici v Aucklandu a jeho stav se zlepšuje.

O prvním případu nákazy informovalo také Bělorusko. Testy podstoupilo podle tamního ministerstva zdravotnictví 27 lidí a nemoc se prokázala u jednoho studenta z Íránu.

První výskyt nemoci v pátek oznámila také Nigérie a Mexiko, které je po Brazílii druhou zemí Latinské Ameriky, kde se virus potvrdil. 

Z jarních prázdnin do karantény

Počty nakažených rostly i v západní Evropě. Nové případy v pátek oznámila Británie, Francie i Nizozemsko. Ve Francii, kde je už více než čtyřicet případů, jsou v domácí karanténě dva tisíce dětí, které se vrátily z jarních prázdnin v rizikových oblastech.

V Británii je nyní 19 potvrzených případů nákazy. Do poloviny tohoto týdne byly všechny v Anglii. Ve čtvrtek oznámily první případ ze Severního Irska a v pátek z Walesu. Pacient hospitalizovaný v Belfastu přicestoval ze severní Itálie se zastávkou v irském hlavním městě Dublinu. Také velšský pacient se nedávno vrátil ze severu Itálie, kde se virus šíří.

Francouzské úřady informovaly o 57 nakažených, v pátek první případ ve svém městě ohlásil starosta Nice a dva nové případy starosta savojského městečka La Balme-de-Sillingy, které leží jižně od Ženevy. Podle starosty Nice Christiana Estrosiho je místním případem žena, která se nedávno vrátila z Milána. V La Balme-de-Sillingy je případů již celkem šest, všechny souvisí s jedním mužem, který pobýval v severoitalské Lombardii.

Ve čtvrtek první případ oznámilo také Nizozemsko. Přítomnost koronaviru se potvrdila u pacienta v Tilburgu na jihu země. V pátek nizozemské úřady potvrdily druhý případ, tentokrát v Amsterdamu. Prvního pacienta má rovněž Island. Podle místních médií se jedná o muže, který byl předtím v Itálii.

Situace se nelepší ani v Itálii, která je nejvíce zasaženou evropskou zemí, na koronavirus už tam zemřelo 24 lidí, nakažených je 821, přitom ještě ve středu jich bylo kolem 400.

Ženevský autosalon nebude

Švýcarská vláda kvůli šíření koronaviru zakázala všechny akce s účastí více než tisíc osob. Týká se to například ženevského autosalonu a některých sportovních akcí, informovala agentura DPA. Fotbalová či hokejová sportovní utkání by se však mohla konat bez diváků.

„Chceme šíření nákazy držet v mezích, jak jen to půjde,“ vysvětlil ministr vnitra Alain Berset nejnovější opatření.

Opatření se týká i letošního ročníku Ženevského autosalonu, který se měl konat od 5. do 15. března. „Nyní bude muset být zrušen,“ napsal deník Neue Zürcher Zeitung. Autosalon v minulých letech navštěvovalo kolem 600 tisíc lidí. 

Německé ministerstvo zdravotnictví kvůli šíření koronaviru nechce, aby se příští týden v Berlíně konal veletrh cestovního ruchu ITB, což je největší akce svého druhu na světě, píše bulvární deník Bild, podle kterého uspořádání veletrhu vylučují nové podmínky stanovené ministerstvem. Pořadatel se již rozhodl, že veletrh zruší.

Víc nakažených hlásí i Jižní Korea a Írán

Počty nakažených i obětí stoupají  i mimo Evropu. Například Jižní Korea v pátek oznámila, že se novým typem koronaviru nakazilo dalších 571 lidí. Celkový počet infikovaných tam tak stoupl na 2337. 

Počet lidí, které zabil nový koronavirus, stoup i v Íránu, a to na 34. V pátek to oznámil mluvčí íránského ministerstva zdravotnictví. V zemi, která má mimo Čínu nejvíc mrtvých, je podle páteční bilance potvrzena nákaza u 388 lidí. Podle zdrojů z tamního zdravotnictví ale skutečný počet obětí může být 210, uvádí BBC. Íránský parlament také nebude zasedat, dokud úřady nerozhodnou jinak.

Nové nakažené v blízkovýchodním regionu ohlásily také Bahrajn a Kuvajt. První z nich má 36 infikovaných a v Kuvajtu je nakaženo 45 lidí. Podle kuvajtského ministerstva zdravotnictví jsou mezi pacienty buď lidé, kteří navštívili Írán, nebo lidé, jež se nakazili od osob s kontakty v Íránu. 

V Číně se nákaza zpomaluje

Čína, která byla epicentrem nákazy, v pátek informovala, že se v zemi dosud nakazilo 78 824 lidí, z toho 2788 nemoci podlehlo. Rychlost, s jakou se tam nemoc šíří, se ale zřejmě zpomaluje.

Ve čtvrtek bylo v pevninské Číně nově nakažených 327 lidí, což je nejnižší počet od ledna. Tamní úřady naznačily, že se virus pravděpodobně dál nešíří od lidí, kteří se zdáli být už jednou vyléčeni, ale pozdější testy měli znovu pozitivní. Zástupce Čínské Národní zdravotnické komise Kuo Jen-chung uvedl, že je třeba novému viru hlouběji porozumět a zlepšit sledování a zacházení s pacienty, u nichž byl vir objeven.

Stav nouze na Hokkaidó

Prefektura Hokkaidó na stejnojmenném severním ostrově Japonska vyhlásila kvůli šíření nového typu koronaviru stav nouze a požádala obyvatele, aby o víkendu nevycházeli ven. Vir byl v prefektuře prokázán nejméně u 66 lidí. Guvernér prefektury Naomiči Suzuki v pátek řekl, že chce o situaci hovořit s japonským premiérem Šinzó Abem.

V Japonsku bylo dosud zaznamenáno více než 900 případů nákazy, ale většina z nich, přes 700, pochází z výletní lodi Diamond Princess, která je v karanténě nedaleko Tokia.

Úřad prefektury Hokkaidó vyhlásily mimořádný stav nejméně do 19. března. „Hokkaidó dělá vše, co může, pro zadržení viru, ale krize se prohlubuje,“ řekl Suzuki na páteční tiskové konferenci. Vyjádřil obavy, že při současném tempu se rychle rozšíří.

Premiér Abe ve čtvrtek Japonce vyzval k uzavření základních a středních škol v celé zemi. Kontroverzní opatření narazilo na kritiku ze strany místních úřadů či rodičů a analytici ho podle agentury Reuters označili za politicky motivované a málo smysluplné. Západní prefektura Šimane, odkud není hlášen žádný případ nákazy, a také několik měst už dalo najevo, že výzvu k uzavření škol nebudou respektovat.

Japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi v pátek odmítl spekulace o možném odložení plánované návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Japonsku. Si by měl zemi navštívit zemi jako první čínský prezident od roku 2008, kdy tu byl na návštěvě Chu Ťin-tchao. Právě v Číně nynější epidemie propukla.

Ruší se cyklistické závody

Kvůli hrozbě nákazy byly zrušeny dvě závěrečné etapy cyklistického závodu Kolem Spojených arabských emirátů. Dva italští členové doprovodu měli pozitivní test na virus. Vítězem bude pravděpodobně vyhlášen Brit Adam Yates, který byl po pěti etapách v čele průběžného pořadí.

Policie ve čtvrtek večer uzavřela hotel Crowne Royal Plaza v Abú Zabí a všichni jezdci, členové doprovodu i novináři jej nesmějí opustit, dokud se nepodrobí zdravotním testům. Je mezi nimi i český závodník Jan Hirt, jenž byl na průběžném 62. místě.

„Je škoda, že byl závod zrušen, ale zdraví je na prvním místě,“ řekl čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome, který se představil v pelotonu osm měsíců po těžkém pádu a vážném zranění. „Všichni zůstáváme na hotelu a čekáme na testy. Doufám, že ti, co se nakazili, se brzy uzdraví a že nebudou další pozitivní případy,“ dodala britská hvězda.

Celá situace by mohla narušit i mistrovství světa v dráhové cyklistice, které začalo ve středu v Berlíně. Michael Mörköv totiž po středeční etapě odjel z Emirátů do německé metropole a připojil se k dánské reprezentaci, v jejíž barvách má startovat v nedělním bodovacím závodě dvojic.

Nový koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky, pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic. Podle dosavadních informací odborníků umírají na tento virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Celosvětová bilance je asi 83 tisíc potvrzených nakažených a přes 2,5 tisíce mrtvých. Nemoc celkem zasáhla již 53 zemí, z toho 21 evropských.