Španělsko má prvního nakaženého mimo ostrovy. Na Tenerife je v karanténě hotel i s českými hosty

Nemocný Ital na ostrově Tenerife vyvolal preventivní umístění celého hotelu do karantény kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru. Mezi tisícovkou hostů je i šest Čechů, oznámila cestovní kancelář Canaria Travel CZ. Podle předběžných informací by karanténa měla trvat 14 dní. První případ nákazy hlásí také pevninské Španělsko a jih Itálie.

V pondělí test definitivně potvrdil nemoc u devětašedesátiletého italského lékaře z Lombardie, který je na Kanárských ostrovech na dovolené. Do karantény teď museli všichni hosté hotelu Hotel H10 Costa Adeje Palace v letovisku Adeje na jihu ostrova.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Mezi Čechy je také jedno dítě

Hotel střeží policie a rekreanti dostali doporučení, aby se co nejvíce drželi ve svých pokojích a telefonicky informovali recepci v případě, že u sebe zaznamenají příznaky nemoci, uvedl server local.es. 

„Máme potvrzeno, že na základě rozhodnutí španělských úřadů došlo k izolaci hostů v hotelu. S našimi občany jsme v kontaktu, na místě je také honorární konzulka. Jsme připraveni našim občanům pomoci,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

V hotelu je i pět dospělých a jedno dítě z Česka, oznámila ředitelka CK Canaria Travel Lenka Viková. „Včera tam odletěli a původně se měli vracet šestého března, ale hotel je tedy v karanténě. Nikdo nemůže z hotelu a do hotelu, ale mohou se pohybovat po celém komplexu. Ještě není jasné, jak dlouho bude karanténa trvat,“ sdělila mluvčí Invie Andrea Řezníčková.

Podle Vikové je u hostů hotelu prováděno zdravotní vyšetření. „Italský turista, u kterého byla nákaza potvrzena, je v nemocnici. U jeho manželky se nemoc nepotvrdila,“ uvedla. Lidé, kteří přiletěli na místo po uzavření hotelu, byli přesunuti do jiných hotelů.

Jeden z uvězněných turistů jménem Michal si pro ČT postěžoval: „Jsme tady od včerejšího večera, takže nakažení určitě nebudeme. O to šílenější je, že nás tady strčí do karantény a budeme čekat, až se nakazíme.“ Dodal, že je na místě s pětiletou dcerou a cítil by se bezpečněji v karanténě v Česku.

Izolovaný hotel na Tenerife
Zdroj: AP/ČTK

První nákazu v pevninském Španělsku oznámilo Katalánsko. Koronavirus postihl ženu z Barcelony, která v předchozích dnech navštívila severní Itálii. Vláda po mimořádném zasedání vyzvala ke klidu. „Máme skvělý systém zdravotnictví, naše země už podobné krizi čelila a my jsme ji zvládli,“ řekla její první místopředsedkyně Carmen Calvová.

Itálie

V Itálii zatím nemoci podlehlo 11 lidí. Situaci na severu země by měla v úterý vyhodnotit mise Světové zdravotnické organizace (WHO).

Nejpřísnější opatření kvůli šíření koronaviru dál platí v regionech Lombardie, Benátsko, Piemont, Emilia Romagna, Furlánsko-Julské Benátky, Ligurie a Trident-Horní Adiže na severu země. Jsou tam uzavřené školy, muzea, divadla a kina, někde nefungují ani restaurace a bary, nesmějí se konat akce s velkým množstvím účastníků včetně sportovních.

O víkendu se nekonaly ani zápasy první fotbalové ligy, podle ministra sportu Vincenza Spadafory zřejmě další utkání zrušena nebudou, na stadionech se však bude hrát bez diváků. V Benátkách kvůli obavám z šíření nákazy zrušili natáčení nového dílu Mission Impossible.

V okolí lombardského města Codogno v provincii Lodi je nařízena karanténa pro obyvatele 11 měst a obcí s více než 50 tisíci obyvateli. Kvůli tomu se například zastavily vlaky na páteřní železniční trati mezi Milánem a Bolognou. „Naše město přežilo všechno, včetně druhé světové války,“ řekl reportérovi stanice BBC po telefonu Francesco Passerini, starosta patnáctitisícového Codogna.

Podle něj je ve městě klid, zásoby potravin a léků jsou dostatečné a panice nikdo nepropadá. Jeden z obyvatel Andrea Alloni ale přiznává, že spousta lidí kolem něj už má kvůli epidemii takový strach, že berou uklidňující léky, aby vůbec v noci dokázali usnout.

„V naší malé vsi se za ty tři dny všechno změnilo. Panuje tu atmosféra jakéhosi neskutečna. Nikdy jsme si nemysleli, že se ocitneme ve stejné situaci jako lidé z těch čínských měst. Dívali jsme se na ně v televizi a říkali jsme si, že jsou to chudáci, když musejí zůstat zavření doma,“ řekl AFP farář Nunzio Rosi z vesnice Zorlesco nedaleko Codogna, která také spadá do přísně izolované oblasti.

„Lidé v Benátsku nosí roušky jen minimálně, snaží se žít normální život. Jediné, co nefunguje, jsou školy, soudy a kostely, lidé chodí do práce, také ubylo turistů. Situace je jiná v Lombardii, kde úřady doporučily lidem pracovat z domova,“ popsal zpravodaj ČT Jakub Nettl.

„Neví se, jak velké dopady to bude mít na výrobu, ale rozhodně to bude mít velké dopady na ekonomiku, zejména na cestovní ruch, který je pro sever Itálie velmi důležitý,“ upozornil zpravodaj.

„Vysoká míra znepokojení“

Obyvatelé zasažených oblastí vykupují potraviny a základní potřeby. „Lidé, kteří se předzásobují, například v severní Itálii, se chovají racionálně, to není panika. Nicméně je to tak označováno,“ uvedl psycholog Štěpán Vymětal. Současnou situaci by nazval spíše „vysokou mírou znepokojení“.

Důležité jsou podle něj validní informace a budování důvěry mezi institucemi a občany. „Tam, kde je (informace) nemají, kde je vysoký pocit blízkého ohrožení a velká nejistota, případně ještě falešné uklidňování, tak tam mohou vzniknout fenomény, které bychom nazvali panikou, kdy je chování a myšlení lidí dezorganizováno,“ vysvětluje psycholog.

Conte pohrozil regionům omezením autonomie

Epidemie koronaviru v Itálii rozhádala tamní politiky, kteří se vzájemně obviňují z toho, kdo nese za rychlý postup nemoci největší zodpovědnost.

Premiér Giuseppe Conte nepřímo obvinil vedení nemocnice v lombardském Codognu, kde se lékaři starali o jednoho z prvních nakažených, že nedodržela všechny hygienické předpisy, což mohlo způsobit rozšíření infekce.

V patnáctitisícovém Codognu se koncem minulého týdne potvrdila nákaza u osmatřicetiletého muže. Toho úřady považují za prvního nemocného, který zřejmě přímo nakazil desítky dalších lidí. Na virus byla poté pozitivně testována jeho těhotná manželka a další příbuzní, lékaři a sestry, které se o něj starali, i další pacienti, kteří leželi v téže nemocnici. 

Premiér naznačil, že v případě nutnosti by centrální vláda mohla převzít řízení zdravotnictví, které mají v Itálii na starosti jednotlivé regiony. Lombardský guvernér Attilio Fontana kvůli tomu Conteho kritizoval s tím, že by to porušilo zákonem garantovanou autonomii. 

Premiér plánuje na úterý videokonferenci s guvernéry všech 20 italských regionů, během níž chce se samosprávami koordinovat postup boje proti epidemii. Pokud si to situace bude žádat, chce vláda uplatnit „mimořádná celoplošná“ opatření proti šíření nemoci.

Celkový počet nakažených ve světě přesáhl už 80 tisíc. Úmrtnost se podle čínských vědců pohybuje kolem dvou procent. Organizace WHO ale v pondělí uvedla, že na vyhlášení celosvětové pandemie je příliš brzy. Nemoc by se musela rozšířit na celé kontinenty nebo rozsáhlejší území.