Sanders v Nevadě vyhrál primárky, Biden „vstal z mrtvých“. Do hry brzy vstoupí i Bloomberg

V primárkách v Nevadě triumfoval Sanders (zdroj: ČT24)

Demokratické primárky v Nevadě podle předběžných výsledků vyhrál Bernie Sanders se 47 procenty hlasů, uvedla agentura Reuters. Takový výsledek by Sandersovi stačil k tomu, aby se v průběžných výsledcích odpoutal od Peta Buttigiege – v Nevadě nejspíše až třetího – s nímž v předchozích dvou kláních z hlediska počtu delegátů buď remizoval, nebo těsně prohrál.

V průběžném sčítání v nevadských demokratických primárkách vede Sanders zhruba se 47 procenty před bývalým viceprezidentem Joe Bidenem, kterého podpořilo asi 19 procent hlasujících, a Buttigiegem zhruba s 15 procenty.

V dosavadních dvou kláních Sanders sotva držel krok s Buttigiegem – v New Hampshiru získal o trochu více hlasů, ale oběma připadl shodný počet delegátů, v Iowě po zmatcích při sčítání Buttigieg vyhrál, což však jeho protivník zpochybňuje. Nyní by tak Sanders získal výraznější náskok v čele procesu výběru kandidáta Demokratické strany pro podzimní prezidentské volby.

Ještě než sčítání v Nevadě skončilo, prohlásil se za vítěze primárek. „Jde o historické vítězství, protože jsme zvítězili v nejvíce rozmanitém státě v Americe,“ uvedl. „Vyhrajeme, protože spojujeme náš národ v multirasovou a multigenerační koalici,“ dodal levicový politik, který se označuje za demokratického socialistu.

Odkázal přitom na skutečnost, že Nevada byla prvním státem stranického klání demokratů s výrazným podílem černošského a hispánského obyvatelstva.

Zpravodaj ČT Miřejovský o výsledku nevadských demokratických primárek (zdroj: ČT24)

Sanders je příliš radikální, obávají se někteří demokraté

Sandersovo triumfální vítězství podle agentury AP může přispět k prohloubení rozporů uvnitř Demokratické strany, jejíž čelní představitelé jsou přesvědčeni, že vermontský senátor je příliš ideologicky vyhraněný a jako zástupce levicového křídla nemá šanci ve volbách porazit současného republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

„Dříve než nominujeme senátora do souboje, v němž vyzve současného prezidenta, bychom se měli střízlivě podívat na to, co je v sázce z pohledu naší strany, našich hodnot a lidí, kteří mají tolik co ztratit. Senátor Sanders věří v nezvratnou ideologickou revoluci, která nechá stranou většinu demokratů, nemluvě o většině všech Američanů,“ podotkl při gratulaci k vítězství Sandersův volební soupeř Buttigieg.

Za úspěch považuje výsledek z Nevady i Biden. Ten byl před začátkem primárek vnímán jako favorit, ale v Iowě i New Hampshiru skončil na čtvrtém a pátém místě se ziskem pouhých šesti delegátů oproti více než dvěma desítkám Sandersových a Buttigiegových.

„Tisk je připraven lidi rychle prohlásit za mrtvé, ale my jsme naživu, vracíme se a vyhrajeme,“ řekl Biden.

Do stranického klání v Nevadě nezasáhl miliardář Michael Bloomberg, který do něj hodlá nastoupit až v takzvaném volebním superúterý 3. března, kdy se bude hlasovat ve 14 státech najednou a bude se rozdělovat více než třetina všech kandidátů na červencový nominační sjezd strany v Milwaukee.

Další potíže při sčítání hlasů

Vzhledem k výraznému Sandersově náskoku před ostatními kandidáty nevzbudily tolik pozornost stesky stranických funkcionářů na problémy při sčítání jako v Iowě, kde byl výsledek těsný.

Nicméně i v Nevadě se problémy s předáváním výsledků z okrsků do stranické centrály vyskytly. Některé okrsky si stěžovaly, že opět velmi dlouho čekaly na telefonní spojení navzdory opatřením, které Demokratická strana přijala po iowském fiasku, kdy byly výsledky zveřejněny až s několikadenním zpožděním. Tehdy nakonec vyzvali stranu k přepočítání hlasů Sanders i Buttigieg.