Barikády a střety kvůli koronaviru. Lidé se bojí vytvoření „ukrajinského Wu-chanu“

Střety na Ukrajině kvůli obavám z koronaviru (zdroj: ČT24)

Nemoci způsobené koronavirem v pevninské Číně podlehlo přes 2200 lidí. Nakažených je víc než 75 tisíc. Situace se ve čtvrtek vyhrotila na Ukrajině. Do tamního sanatoria zamířily kvůli karanténě desítky lidí, kteří přicestovali z ohniska nákazy v čínském Wu-chanu. Obyvatelé obce se snažili autobusy zablokovat a došlo i na střety s policií. Bezpečnostní složky zadržely 24 lidí. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajince, aby ukázali soucit. „Všichni jsme lidé,“ zdůraznil.

Ve čtvrtek do Charkova na východě Ukrajiny přiletělo z Wu-chanu celkem 72 lidí: 45 Ukrajinců a 27 cizinců. Čtyři lidi s příznaky infekce nepustili do letadla. Úřady se rozhodly zbytek lidí umístit do karantény v ukrajinském městečku Novi Sanžary.

Někteří obyvatelé se ale vzbouřili. „Naše sanatorium není přizpůsobené k izolaci. Nechceme se stát vyloučenou oblastí. Budeme tady žít a nechceme, aby tu vznikl nový Wu-chan,“ prohlásil jeden z obyvatel města Serhij Hordyenko.

„Nakonec (demonstranti) vytvořili nepovolené barikády. Zapálili ohně, aby zabránili policistům a autobusům v přístupu do sanatoria. V důsledku to přerostlo v otevřenou agresi. Začali házet kameny a vše, co jim padlo do rukou. Policie přijala všechna opatření, aby ukončila masové nepokoje,“ prohlásil policejní prezident Ihor Klymenko.

Policisté si nakonec přístup do sanatoria vynutili. Při potyčkách s demonstranty bylo podle policie zraněno devět strážců zákona.

Zásah policie v ukrajinské obci
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Ministryně půjde dobrovolně do karantény

Situaci se na místě snažil uklidnit ukrajinský premiér, ministr vnitra i ministryně zdravotnictví. „Všichni evakuovaní, kteří jsou v nemocnici, jsou zdraví. Není důvod tvrdit opak. Dokončujeme potřebné kroky k tomu, abychom jim zajistili pohodlné ubytování,“ konstatoval předseda vlády Oleksij Hončaruk.

Ukrajinská ministryně zdravotnictví Zorjana Skalecká sdělila, že se osobně přidá k evakuovaným v karanténě. „Strávím spolu s nimi následujících 14 dní v jednom prostoru a za stejných podmínek. Doufám, že má přítomnost uklidní jak ty, co jsou v sanatoriu, tak i ostatní,“ uvedla ministryně podle agentury Interfax. „Ti lidé jsou naši krajané, nejsou cizí,“ dodala.

Prezident Zelenskyj apeloval na Ukrajince, aby ukázali soucit a přestali protestovat. „Většině cestujících je méně než třicet. Pro řadu z nás jsou skoro jako děti,“ upozornila hlava státu. „Je tu nebezpečí, že zapomeneme, že jsme všichni lidé a všichni jsme Ukrajinci. Každý z nás – včetně těch, kteří se během epidemie ocitli ve Wu-chanu,“ zdůraznil prezident. 

Zelenskyj v pátek slíbil Ukrajince, která zůstala ve Wu-chanu kvůli svému psu, že najde způsob, aby se mohla vrátit domů. „Vím, že jste zůstala, protože psa nevzali na palubu (letadla s evakuovanými)… Nenecháme vás tam,“ zdůraznill šéf státu podle agentury Interfax.

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 2236 lidí. Nakažených je už více než 75 tisíc, informovala s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Během čtvrtka zaznamenala Čína 118 nových úmrtí, 115 z nich evidují úřady v nejpostiženější provincii Chu-pej.

Zákaz větších shromáždění v jihokorejské metropoli

Sto nově nakažených hlásí Jižní Korea, kde je ohniskem město Tegu. Starosta vyzval 2,5 milionu obyvatel, aby zůstávali co nejvíce doma a při pohybu na veřejnosti používali masku. Většina infikovaných je mezi věřícími místní křesťanské církve.

„Naše snahy se dosud soustředily na zabránění tomu, aby se nemoc dostala do země. Ale teď pozornost zaměříme na to, abychom zabránili dalšímu šíření nemoci v místních komunitách,“ uvedl jihokorejský premiér Čong Sje-kjon.

Prezident Mun Če-in hovořil o „vážné situaci“ a na setkání s premiérem vyzval k přijetí „rychlých a rázných“ opatření. V rámci opatření proti šíření koronaviru úřady zakázaly také větší shromáždění v centru jihokorejské metropole Soulu.

Na japonské lodi se nakazil každý šestý

V přístavu japonského města Jokohama mezitím pokračuje propouštění lidí z výletní lodi Diamond Princess. Po půlnoci odletěli speciálem do rodné země desítky zdravých Kanaďanů.

Nákaza se zatím potvrdila u 621 lidí, tedy u každého šestého pasažéra. Úřady uvedly, že se virem nakazili i dva zaměstnanci ministerstva, kteří na lodi pracovali. „Ukázalo se, že na lodi naprosto chyběla kontrola nákazy. Nebyla rozlišená zelená zóna, kde nákaza není, a červená zóna, která je potenciálně kontaminovaná,“ upozornil Kentaro Iwata z infekčního oddělení fakultní nemocnice Kobe University.

Japonská vláda se ale brání, že nic nezanedbala. „Máme uvnitř odborníky na infekční nemoci, dostáváme od nich každý den zprávy, i o rozdělení částí lodi,“ řekl ministr zdravotnictví a práce Katsunobu Kato.

Loď je považovaná za největší ohnisko koronaviru mimo Čínu. Dva senioři nemoci podlehli – už předtím ale trpěli zdravotními problémy.

Oběti hlásí i další státy. V Íránu zemřeli v pátek dva lidé, nákaza tam má dohromady již čtyři oběti. Prvního infikovaného na svém území potvrdil Izrael, tři nově nemocné ohlásil rovněž severoitalský region Lombardie, píše Reuters.