Peníze z rozpočtu EU mají dostávat jen země respektující vládu práva, stojí v návrhu před summitem

Přístup k penězům z Evropské unie by mohl být v rozpočtu na roky 2021 až 2027 podmíněn respektováním principů právního státu. Počítá s tím návrh společného rozhodnutí představitelů 27 členských zemí připravený na summit, který o rozpočtu bude v Bruselu jednat ve čtvrtek. Návrh také posiluje možnosti států blokovat pravomoci Evropské komise při nápravě porušování principů právního státu.

Podle návrhu bude na Evropské komisi, aby doporučila, jak problém s dodržováním demokratických principů v určité zemi napravit, a toto řešení pak bude muset schválit kvalifikovaná většina zemí. To znamená změnu oproti dřívějšímu návrhu, kdy Komise měla silnější slovo a kdy byla kvalifikovaná většina potřebná jen pro odmítnutí návrhu na nějaký trest.

Čistí plátci do rozpočtu, například Německo, tuto změnu kritizují kvůli oslabování nátlaku na ty země, jež nedodržují principy právního státu. „Jsou tam vidět kroky zpět oproti dřívějším návrhům. To je nepřijatelné,“ uvedl německý ministr financí Olaf Scholz podle agentury DPA.

Řízení kvůli porušování hodnot vede v současnosti Evropská komise s Polskem a Maďarskem.

Na rozpočtu není shoda

Hlasují-li členské státy o návrhu, kvalifikované většiny je dosaženo, jsou-li splněny dvě podmínky: 55 procent členských států hlasuje pro návrh – v praxi to znamená 15 z 27 států a návrh podporují členské státy zastupující nejméně 65 procent celkového počtu obyvatel EU.

Agentura Reuters poznamenala, že s návrhem rozpočtu panuje mezi členskými zeměmi spíše nespokojenost, odsouhlasit ho přitom musejí všechny. Je tak málo pravděpodobné, že by se na něm sedmadvacítka dohodla už tento týden.