K soudu, jenž řeší vraždu Kuciaka, poprvé nesmí veřejnost. Znalec hodnotil psychiku Zsuzsové

Zpravodaj ČT Obrovský: Zsuzsová u soudu zatím nevypovídala (zdroj: ČT24)

V kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky soud poprvé vyloučil veřejnost z hlavního líčení. Požádal o to obhájce obžalované Aleny Zsuzsové, protože vypovídali znalci o jejím duševním stavu. Senát poukázal na to, že Zsuzsová není odsouzená, má právo na ochranu osobních údajů a čelí silnému zájmu médií. Zsuzsová, která se jednání neúčastní, dříve podle médií přiznala, že trpí panickou poruchou.

Znalecké posouzení duševního stavu obžalovaných je důležité nejen pro stanovení trestní odpovědnosti pachatelů, ale i pro stanovení výše trestu pro případ jejich odsouzení. Zsuzsové, která souhlasila s líčením v její nepřítomnosti, i dalším obžalovaným z Kuciakovy vraždy, hrozí odnětí svobody na 25 let nebo na doživotí.

Tento trest lze podle slovenského zákona uložit v případě, že není naděje na nápravu pachatele odsouzením k mírnějšímu trestu, což se zjišťuje právě znaleckým posudkem.

„Zdravotní stav Zsuzsové se popisuje i v obžalobě. Ona sama vypověděla, že má panickou poruchu, podle znalců bere roky antidepresiva, nicméně byla plně schopná vnímat svoje konání a je tak za to, co podle obžaloby provedla, plně zodpovědná,“ řekl zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Líčení ve věci posouzení duševního stavu Zsuzsové trvalo asi tři hodiny. „Znalci v plném rozsahu trvali na závěrech svých znaleckých posudků. To znamená, že u této obžalované ani u jiných nebylo zjištěno, že by měli významným způsobem snížené rozpoznávací a ovládací schopnosti,“ sdělil právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic.

Předsedkyně senátu Ružena Sabová vyloučení veřejnosti na žádost advokáta Zsuzsové zdůvodnila kromě jiného ochranou osobních údajů obžalované. Prokurátor i Lipšic s návrhem obhajoby nesouhlasili. Příslušná směrnice o ochraně osobních údajů se podle nich nevztahuje na trestní řízení a slovenské soudy veřejnost z projednání znaleckých posudků o duševním stavu obžalovaných obvykle nevylučují.

Dílčí posudek na Kočnera: Náprava je značně omezená

Z dalších znaleckých posudků vyplynula možnost nápravy u obžalovaného Tomáše Szabóa, kterého jeho bratranec a střelec Miroslav Marček při dřívějším přiznání viny označil za svého řidiče při vraždě.

U podnikatele Mariana Kočnera, který si podle obžaloby Kuciakovu smrt objednal, považuje znalec nápravu za značně omezenou. Podle médií jde ale pouze o výsledek dílčího posudku, protože Kočner odmítl s odborníkem spolupracovat.

U soudu vypovídali také další znalci. Podle obhajoby jejich závěry z místa dvojnásobné vraždy jsou v rozporu s tím, jak skutek popsal Marček. Ten se dříve přiznal, že předloni zastřelil Kuciaka a jeho partnerku v jejich domě a ještě v roce 2016 také jednoho podnikatele při loupežné vraždě.

Prokurátor se souhlasem obhájců navrhl, aby soud v neveřejné části líčení vyslechl ve čtvrtek odborníky Europolu a slovenské policie, kteří se podíleli na zajištění dat z Kočnerova mobilního telefonu. 

Kritika médií

Soudkyně Sabová označila za nezákonný postup některých médií, která mají on-line zpravodajství z průběhu líčení, a pohrozila jim pokutou. Kromě toho kritizovala portál bulvárního listu Plus jeden deň za to, že svým popisem průběhu líčení v pondělí znevažoval také soud.

Soudkyně zároveň zakázala používání kamer a fotoaparátů i během přestávek v líčení, kdy zástupci médií dosud pořizovali například fotografie obžalovaných.

Proces se po pondělku rozdělí

Stávající líčení v Kuciakovu případu po pondělním rozhodnutí soudu pokračuje jen se třemi z původně čtyř obžalovaných.

Mezi nimi je kromě Zsuzsové také podnikatel Marián Kočner, který si vraždu investigativního novináře podle obžaloby objednal, a dále Tomáš Szabó. Zsuzsová je Kočnerovou spolupracovnicí a v procesu vystupuje jako druhotná objednavatelka Kuciakovy vraždy.

O trestu pro dalšího obžalovaného Miroslava Marčeka, který se přiznal, že Kuciaka a jeho partnerku zastřelil, a který za svého pomocníka označil Szabóa, soud rozhodne v samostatném líčení.