Johnson odmítá dohodu podle pravidel EU. Barnier chce rovné podmínky pro obě strany

Velká Británie se v připravované obchodní dohodě s Evropskou unií nezaváže k dodržování unijních pravidel ohledně hospodářské soutěže, ekologie, sociálního zabezpečení či subvencí. Pokud na jejich dodržování bude Brusel trvat, přistoupí raději na zavedení cel. V poledním projevu to řekl premiér Boris Johnson. Hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier uvedl, že Brusel chce rovné podmínky pro konkurenci na obou stranách.

Británie o půlnoci z pátku na sobotu po 47 letech opustila evropské společenství a jako nečlenská země EU nyní bude s Bruselem vyjednávat o dohodě o volném obchodu.

„Často nám opakovali, že si musíme vybrat mezi plným přístupem na evropský trh, který se pojí s přijetím pravidel a soudních verdiktů podle modelu Norska, a ambiciózní obchodní dohodou, kterou se otevře trh, ale zároveň se vyhneme paletě unijních regulací, jako je tomu v případě Kanady,“ řekl Johnson v projevu před byznysmeny v Londýně. Británie si podle něj vybrala dohodu podle kanadského modelu. 

„Není potřeba, aby dohoda o volném obchodu obsahovala přijetí pravidel EU ohledně hospodářské soutěže, subvencí, sociálního zabezpečení a životního prostředí či čehokoli dalšího stejně, jako EU není nucena přijímat britská pravidla,“ řekl dále premiér.

Podle britských médií tak unijním představitelům vzkázal, že se Londýn evropskými pravidly nehodlá řídit ani výměnou za lepší přístup na jednotný trh.

Johnson: Británie bude každopádně prosperovat

„Nevybíráme si rozhodně mezi odchodem s dohodou a bez dohody. Otázkou je, zda vyjednáme takové obchodní vztahy, jaké má EU s Kanadou – nebo spíše takové, jaké má s Austrálií. V každém případě nemám pochyb o tom, že Británie bude prosperovat,“ uvedl Johnson.

Zatímco EU a Kanada se dohodly na odstranění 98 procent cel, Austrálie dohodu o volném obchodu s EU nemá. V případě „australského modelu“ by tak EU v podstatě přistupovala k Londýnu jako ke „třetí zemi“ bez jakéhokoli preferenčního zacházení a podnikatelé by se tedy mohli spolehnout pouze na minimální standard garantovaný pravidly Světové obchodní organizace (WTO), upozornila britská média.

Barnier: Chceme rovné podmínky pro konkurenci na obou stranách

Hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier představil návrh vyjednávacího mandátu, který se má soustředit na tři zásadní pilíře: obchod, bezpečnost a obecné podmínky vztahů a kontrolovatelnost dohod. 

Barnier řekl, že Evropská unie nabídne Londýnu ambiciózní obchodní dohodu, která musí zajistit rovné podmínky pro konkurenci na obou stranách. Brusel podle něho chce, aby zajišťovala rovné podmínky pro obě strany v důležitých oblastech, k nimž patří ochrana klimatu, pracovní podmínky, daně či státní pomoc. Pouze při jejich respektování může mezi oběma stranami v budoucnu probíhat obchod bez cel a dalších bariér, dodal.

Součástí obchodní smlouvy má být podle Barniera i ujednání zajišťující rybářům z EU přístup do britských vod. Podle britské vlády je však jedním z výdobytků brexitu možnost, aby britští rybáři získali kontrolu nad vodami kolem ostrovů na úkor konkurence z EU.

Podle některých diplomatů by však pro Británii mohlo být motivací k ústupkům směrem k evropským rybářům ujednání o finančních službách. Na těch velmi vydělávají bankovní domy v londýnské City, které chtějí zachovat přístup na unijní trh. Šéf unijního vyjednávacího týmu uvedl, že pravidla pro finanční služby budou rovněž součástí obchodní dohody.

Vyjednávacím mandátem EK se budou v průběhu února zabývat velvyslanci členských zemí. Unijní ministři by jej měli schválit na konci měsíce, aby se mohly rozhovory s Británií naplno rozjet. Aby ponechali dostatek času na schválení dohody členskými zeměmi a Evropským parlamentem, měli by vyjednávači podle Komise být s prací hotovi do října.

Média: Johnson hodlá zaujmout tvrdý postoj, hrozí „brexit bez dohody“

Podle deníku The Times ministerský předseda krátce po pátečním vystoupení Británie z EU hodlá zaujmout tvrdý postoj a dát unijním představitelům najevo, že se Londýn evropskými pravidly nehodlá řídit ani výměnou za lepší přístup na jednotný trh.

Deník The Guardian v této souvislosti poznamenal, že pokud premiér se svou nekompromisní vyjednávací taktikou neuspěje, bude Británii reálně čelit nebezpečí, že se po skončení přechodného období na konci tohoto roku ocitne v podobné situaci, jako kdyby z EU odešla bez dohody.

To ale premiér odmítá: „Dohodu máme, je to skvělá dohoda a jsme venku,“ řekl na dotaz novinářky z BBC. „Když slyším proroctví o zkáze, tak jim nevěřím, protože jsem je slyšel už mnohokrát,“ dodal.

Johnsonův mluvčí uvedl, že ať už bude obchodní dohoda s EU jakákoli, měly by se firmy připravit na to, že po ukončení přechodného období na konci letošního roku začne Británie na svých hranicích provádět u převáženého zboží celní kontroly.