Trumpův impeachment skončí ve středu. Republikánští senátoři odmítli svědky i nové důkazy

Události: Americký Senát odmítl předvolat kvůli impeachmentu svědky (zdroj: ČT24)

Závěrečné hlasování o ústavní žalobě na prezidenta Donalda Trumpa se uskuteční ve středu. Rozhodli o tom američtí senátoři, když schválili rezoluci šéfa senátních republikánů Mitche McConnella. O víkendu bude mít Senát přestávku, informovala americká média. Sejde se opět až v pondělí, kdy zazní závěrečné řeči obžaloby i obhajoby.

Senátoři nejprve v pátek odmítli předvolat svědky v procesu. Proti hlasovalo 51 ze sta zákonodárců. Demokraté chtěli předvolat především někdejšího Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona.

Vůdce demokratů v Senátu Chuck Schumer označil rozhodnutí nepovolat svědky za „tragédii“. Zamítnutí svědků otevřelo cestu k osvobození prezidenta.

Podle schválené organizační rezoluce se senátoři sejdou znovu až v pondělí v 11:00 místního času (17:00 SEČ), kdy bude mít obžaloba a obhajoba čtyři hodiny na závěrečné řeči. Hlasování o obou článcích žaloby, tedy o obstrukcích vůči Kongresu a o zneužití pravomocí, by mělo následovat ve středu v 16:00 místního času (22:00 SEČ).

Ukrajinská kauza

Podle demokratů zneužil Trump svého postavení v osobní prospěch, když se loni snažil přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby tamní prokuratura vyšetřovala kvůli podezření z korupce při podnikání na Ukrajině Huntera Bidena, syna Joea Bidena. Ten má velké šance stát se Trumpovým soupeřem v letošních prezidentských volbách.

Konečné rozhodnutí ve věci ústavní žaloby na prezidenta padne v týdnu, kdy začne souboj o zisk nominace obou hlavních amerických politických stran do listopadových prezidentských voleb. Rozhodovat se bude už v pondělí ve státě Iowa. Na úterý je naplánováno tradiční poselství o stavu Unie, které prezident pronese v Kongresu.