Po volebním krachu její strany byla tchajwanská prezidentka na odpis. Ke zvratu jí ale asi pomůže dění v Hongkongu

Horizont ČT24: Tchaj-wan zvolí prezidentkou zřejmě znovu Cchaj Jing-wen (zdroj: ČT24)

Tchaj-wan se připravuje na sobotní prezidentské volby. Očekává se politický comeback současné prezidentky Cchaj Jing-wen, který byl ještě donedávna nepravděpodobný. Teď ale prezidentce pomáhají události v Hongkongu, které v Tchaj-wanu vnímají jako ukázku toho, jaký osud by zemi čekal po sjednocení s Čínou.

Prezidentka Cchaj Jing-wen jde do voleb s velkým náskokem. Nad hlavním politickým rivalem ze strany Kuomintang, která má těsnější vazby s Pekingem, vede zhruba o třicet procent.

„S nadsázkou se dá říct, že Cchaj Jing-wen je tou, kdo nejvíc těží z principu jedna země, dva systémy. Zároveň sklízí nečekané plody extradičního zákona, který v Hongkongu chtěla prosadit správkyně Carrie Lamová,“ zhodnotila zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Tchaj-wan sleduje dění v Hongkongu

Ještě předloni se opakované vítězství prezidentky Cchaj zdálo jen málo pravděpodobné. Její Demokratická pokroková strana tehdy utrpěla zdrcující porážku v místních volbách a ztratila tradiční bašty na Tchaj-wanu. Voliči dali najevo odpor vůči domácím reformám i zhoršujícím se vztahům s Čínou: demokraté jsou tradičně vnímáni jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou. Prezidentka Cchaj kvůli porážce odstoupila z čela strany. 

„Protesty v Hongkongu všechno změnily,“ upozornila zpravodajka Šámalová. Obyvatele Tchaj-wanu podle ní znepokojuje vývoj v bývalé britské kolonii, kde Peking přitvrzuje a zesiluje kontrolu. Hongkong je pro ně odstrašujícím příkladem toho, jak nechtějí dopadnout. Také Tchaj-wanu čínský prezident loni navrhoval jednání o sjednocení podle principu jedna země, dva systémy. Vláda okamžitě odmítla.

„Cchaj Jing-wen se projevila jako šikovná taktička. Odvrátila pozornost voličů od nepopulárních reforem. Ustála dezinformační kampaň v médiích, jejichž prostřednictvím se Peking pokusil volby ovlivnit. Prohlášení čínského prezidenta využila ve vlastní prospěch a volby proměnila v hlasování, které má zachránit ostrov před připojením k Číně,“ vysvětluje Šámalová, proč prezidentka zřejmě svůj mandát obhájí.

Tchajwanský parlament posledního dne loňského roku přijal takzvaný protiinfiltrační zákon, který má pomoci bojovat proti údajným čínským snahám ovlivňovat demokracii a politický život na ostrově. Peking poslední roky – od zvolení Cchaj prezidentkou v roce 2016 – usiluje o diplomatickou izolaci ostrovního státu.

Čína dlouhodobě pokládá Tchaj-wan za součást svého území, které může být znovu přivedeno pod kontrolu Pekingu, a to i s použitím síly, pokud to bude nutné.

Čína a Tchaj-wan
Zdroj: ČT24